Varför du ska gå utbildningen

Senast ändrad: 16 december 2024

Varför ska just du fortbilda dig genom kursen Certified Interpretive Guide?

Om du är…

 

Guide i företag inom besöksnäringen i natur- och kulturlandskapet

Den svenska besöksnäringen har under flera år vuxit sig allt starkare och intresset för upplevelser i det svenska natur- och kulturlandskapet väcker intresse både hos svenska och utländska turister. I takt med det ökar även kraven på ett professionellt bemötande. Många av de utländska gästerna är vana vid en internationell standard med en hög kvalitet vad gäller exempelvis guidernas kompetens och utförande. Certifierade guider är många gånger en självklarhet och det man som utländsk gäst efterfrågar och söker. Möjligheten att prissätta erbjudandet blir även det annorlunda om man som företagare kan erbjuda en kvalitetssäkrad upplevelse.

CIG-kursen lämpar sig väl till idag yrkesverksamma guider som arbetar inom besöksnäringen och nu söker en certifierad utbildning med internationell standard. Som godkänd på kursen erhåller du Interpret Europes certifiering för guider och den gäller även om du som guide vill arbeta som guide i andra europeiska länder.   

Godkända företagare enligt Nature's Best ska vara skickliga på att förmedla kunskaper samt entusiasmera besökaren och väcka upptäckarglädje. Allt det kan du lära dig på denna kurs. 

Alexander BakerAlexander Baker är guide i natur- och kulturmiljöer i Bergslagen, glaciärguide och är Certified Interpretive Guide (CIG). Vi bad honom svara på följande frågor:

  • Varför tycker du att en guide ska gå denna kurs?

Att guida är lätt att göra dåligt, men om du vill kunna förföra en grupp och få deltagarna att bli engagerade i vad du visar och berättar behöver du lära dig ett hantverk. Den här kursen beskriver hantverket att guida och hjälper dig att förstå hur man guidar på ett bra sätt och hur du fortsätter hålla samma standard gång på gång så att alla deltagare får uppleva det bästa du kan ge.

  • Vad har du i din verksamhet för nytta av de kompetenser som man kan erhålla på denna kurs?

Med hjälp av kunskapen och verktygen från kursen säkerställer jag att alla som följer med på guidade turer med mig får samma kvalitet på guidningen även om den med hjälp av de verktyg jag fått lätt anpassas till gruppen. Detta betyder att jag vet att mina guidningar kommer vara likvärdiga för alla och jag kan därför vara trygg i att jag kan hålla en för mig rimlig prisnivå på guidningar. Dessutom är denna kurs en kvalitetsstämpel för mig som guide som jag kan visa på när jag ska sälja mina turer eller ingå samarbeten. 

  • Vilken nytta ser du att en guide kan ha av kursen om hen väljer att guida i andra länder?

Med en sånhär utbildning i ryggsäcken får du ett övertag gentemot ditt guidearbete, eftersom du vet vad du behöver lära dig eller läsa på om för att få guidningen att gå ihop. När du redan kan hantverket är det lättare att snabbt bli bekväm med nya platser, nya turer och att göra guidningen på ett annat språk. Främst kommer du att ha full tillit till att du kan göra ett bra jobb var i världen du än hamnar.

 

Statligt eller kommunalt anställd inom natur- och kulturvård, t ex på länsstyrelse, kommun eller nationell myndighet.

Allt fler nyfikna svenskar och turister från andra länder söker sig till naturen för att uppleva vår gemensamma natur- och kulturmiljö. Ett utvecklat friluftsliv kan vara ett av sätten att arbeta i enlighet med målen i Agenda 2030 och inom många statliga och kommunala instanser sker särskilda satsningar för att utveckla och möjliggöra för fler att upptäcka natur och kultur.

Allt högre krav ställs på att professionalisera och kvalitetssäkra de upplevelser som erbjuds. Ju fler som söker sig ut, desto större krav ställs på  ett professionellt erbjudande för att exempelvis minimera belastning på olika områden. Med det ökande trycket från besöksnäringen finns det en stor vinst i att guider på exempelvis naturum, nationalparker, kulturmärkta besöksmål, vandringsleder och i Sveriges allt mer välbesökta världsarv arbetar på ett enhetligt sätt enligt internationell standard.

Kursen lämpar sig utmärkt till statligt eller kommunalt anställda natur- och kulturmiljöguider, som behöver utveckla sin guidekompetens.

Sofia Tiger är föreståndare på naturum Fulufjället och är Certified Sofia TigerInterpretive Guide (CIG). Vi bad henne svara på följande frågor:

  • Varför tycker du att en guide ska gå denna kurs?

Här finns en unik möjlighet att reflektera över och utveckla sina guidekunskaper, tillsammans med andra erfarna guider. Du får med dig det senaste inom naturvägledning och får chansen att prova på nya sätt att engagera och involvera dina deltagare under dina turer.

 

  • Vad har du i din verksamhet för nytta av de kompetenser som man kan erhålla på denna kurs?

Detta sätt att se på naturvägledning hjälper mig både under guidningar men också i bemötandet av besökare på naturum samt när vi planerar för naturvägledning i form av t ex skyltar, utställningar eller olika aktiviteter som vi erbjuder.

 

Natur- och kulturguide anställd på museum, förening, stiftelse eller annan organisation inom natur eller kulturvård

I Sverige finns det en mängd organisationer och stiftelser som möjliggör för allt fler att njuta av det svenska natur- och kulturlandskapet. Det är en brokig skara av organisationer, stiftelser och sammanslutningar som erbjuder upplevelser på mer eller mindre ideell basis. Behovet av att professionalisera sitt utbud och sina medarbetare och aktiva medlemmars kompetens, exempelvis inom guidning, är inte alltid så lätt men viktigt för att kunna följa de stigande kraven från besöksnäringen.

Kursen lämpar sig mycket väl till erfarna guider som har arbetat på ideell basis, men nu vill formalisera sina kunskaper genom en certifierande kurs. Guiden kommer därmed kunna bidra till kvalitetssäkrade upplevelser för gäster och medlemmar. Att kunna erbjuda ett mer professionellt utbud av guidade aktiviteter, kommer att ge er verksamhet större möjlighet att nå ut till nya gäster och medlemmar.

Jessica Bergström: Utvecklare inom natur- och kulturarv, Förvaltningen för kulturutveckling, Västra GötalandsregionenJessica Bergström är Utvecklare inom natur- och kulturarv, Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen samt Certified Interpretive Guide (CIG). Vi bad henne svara på följande frågor:

  • Varför tycker du att en guide ska gå denna kurs?

Kursen ger nya perspektiv på vad guidning kan vara och ger många användbara verktyg för att skapa minnesvärda upplevelser för dina besökare. Den ger dig kompetens att utveckla guideverksamheten på ditt besöksmål, tydligare kommunicera det unika med just den plats du representerar och nå nya målgrupper. På köpet får du också en dos personlig utveckling!

  • Vad har du i din verksamhet för nytta av de kompetenser som man kan erhålla på denna kurs?

Vi är Sveriges största kulturförvaltning, som förutom att driva ett antal besöksmål i egen regi även har i uppdrag att stötta och erbjuda kompetensutveckling för små och medelstora besöksmål kopplade till natur- och kulturarv i vår region. Kursen lämpar sig såväl för guider på våra egna besöksmål som för de föreningar och verksamheter vi stöttar och samverkar med. Som en effekt av den rådande pandemin ser vi en ökad efterfrågan på naturupplevelser och ett stort intresse för lokala besöksmål. Det finns ett behov av kompetenta och professionella guider för att vägleda besökarna och erbjuda dem en djupare förståelse för det fantastiska natur- och kulturarv vi har runt knuten. Utöver detta ger kurs ett brett kontaktnät och möjlighet till erfarenhetsutbyte med andra aktörer inom natur- och kulturarv.


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv