Att berätta om det stora med utgångspunkt i det lilla

Senast ändrad: 17 januari 2022

11 mars 2020

Med världsledande pedagogik kan vi väcka fascination inte bara för det självklara och storslagna i våra parker, utan också för det lilla, mindre iögonenfallande. Utifrån våra platser och vad som finns där kan vi dela upplevelser och berättelser med besökarna som ger sammanhang och aha-upplevelser och som hjälper oss att lyfta större frågor om ekologi, biodiversitet, klimat och miljö.

I webbinariet mötte vi tre presentatörer som alla vrider och vänder på detta i sina dagliga arbeten. 

Låt den lilla laven berätta om den stora skogen

För att leva upp till ambitionen att vara den mest populära naturattraktionen i Europa, med världsledande pedagogik i naturen, arbetar Fulufjällets nationalpark tillsammans med sina samarbetspartners för att förmedla en enhetlig bild av parken. En bild som samtidigt tillåter var och en att hitta sitt engagemang och sitt sätt att berätta.

Sofia Tiger är naturumföreståndare i Fulufjällets nationalpark sedan 2008. Hon anser att bland det bästa med jobbet är att uppleva naturen tillsammans med parkens besökare, att hitta det där som personen går igång på och som ger ett bra samtal.

Storheten i det obetydliga: om att visa allmänheten äkta natur bakom det vardagsgråa

I en interaktiv presentation delade Evarist March Sarlat praktiska knep för att skapa relationer mellan allmänheten och den vardagsnära naturen, utifrån sina erfarenheter som guide i flera världsdelar och sammanhang.

Evarist March Sarlat är biolog med specialisering i etnobotanik, chef för Naturalwalks och naturguide. Som utbildare inom Interpret Europe utbildar han naturguider i Europa och Sydamerika. Han är baserad i Spanien. 
Presentationen hölls på engelska.

”Förundras över allt, även det vardagliga!”

Vad är vitsen med artnörderiet? Mats Ottosson funderade över frågan, med avstamp i Carl von Linnés uppmaning och utifrån egna möten med förundransvärda vardagsarter.

Mats Ottosson delar sin tid mellan att vara programledare för Naturmorgon i Sveriges Radio och att skriva naturböcker. 

Detta är dokumentation från ett webbinarium som CNV höll i primärt för nationalparksförvaltare i Sverige med syfte att stötta dem i arbetet med världsledande pedagogik och naturvägledning inom ramarna för varumärket Sveriges nationalparker. Ta gärna del av dokumentation även från de andra webbinarierna.


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv