Carina Wennström Forstyrelsen i Finland deltog via länk.
Healthy parks Healthy people ett framgångskoncept i finska nationalparker,
och i Europa,
I Finland ökar antal besök i nationalparkerna kraftigt, 2001 besökte 800 000 parkerna 2018 var besöksantalet över 3 100 000. Det speglar både ett ökat besökarantal och att antal nationalparker har ökat. Idag finns 40 nationalparker och 5 så kallade nationella strövområden i Finland. I strövområden bedrivs skogsbruk men friluftslivet prioriteras.
Det finns också 400 ”ödestugor” - en slags raststugor som är fria att använda. De är mycket spartanskt inredda med enkla bäddar, eldplats och kokkärl. Besökare ska ha med sig liggunderlag och sovsäck och den som kommer sist ska alltid få plats. Vid stugorna går det också bra att tälta.
Den lokala ekonomin kring parkerna har ökat från 108,9 till 211,5 miljoner Euro 2010-2018. Investeringar i nationalparker ökar besöksantalen och då även inkomsterna för de lokala företagarna/entreprenörerna.
Ett ökat antal besökare ökar även slitaget. Forststyrelsen arbetar därför på flera sätt med utveckling av hållbar turism i parkerna. Hållbar turism – flera sätt att arbeta, bl a 2 charterparker. För ca 10 nationalparker har man definierat LAC (Limit of Acceptable Change) med indikatorer som man årligen följer upp. Närmar sig en park vissa gränser för indikatorerna (gränser för hållbarhet) måste man vidta skötselåtgärder, öka informationsinsatserna, styra besökarna eller dylikt.
Samarbetsavtal sluts med företagare som jobbar i nationalparkerna eller dess närhet. Idag finns avtal med ca 700 företagare. Årliga informationsträffar ordnas för alla företag. Företagarna förbinder sig till att idka hållbar naturturism. Ett kvalitetsprogram har tagits fram för några populära turistdestinationer och Sustainable travelling Finland är nytt nationellt certifikat.
Principer för hållbar naturturism har tagits fram som vägledning för områden förvaltade av Forststyrelsen. De gäller för nationalparker, historiska platser och UNESCOS världsarvsområden i Finland.
Rapport Finlands ”Principles of sustainable tourism”
Naturkontakt och hälsa
Allt mer fakta visar att kontakt med naturen:
- Påverkar den mentala hälsan.
- Lindrar kroniska sjukdomar.
Forststyrelsen besökte en konfernes i Melbourne 2010 på tema Healthy Parks Healthy people. Det resulterade i att ett program fram till 2025 togs fram: ”Healthy parks Healthy people Finland”. Mål: att få ut finländarna i naturen för hälso- och välmående, samt för få ”kontakt” med naturen och förstå värdet av naturskydd.
Om naturen mår bra, mår också människorna bra.
Utveckling av metoden HPHP Finland skedde 2013-2014 genom tre temaområden och det övergripande målet att öka Finländarnas hälsa och välmående i mångformig natur.
Tema 1: Från närnaturen till nationalparkerna: Det ska vara enkelt och lätt att ta sig ut i naturen. Just nu jobbar man med att uppdatera sina internetsidor. Karta på nätet där du kan söka upp den information du behöver för att ta dig till grönområden. Vägvisning och skyltning viktigt för att man ska hitta. Möjlighet att hitta också de som hyr ut utrustning för att ta sig ut i naturen, t ex ryggsäck, vandringsskor.
Tema 2: Modig i naturen: De som inte vågar ge sig ut i naturen ska våga ge sig ut. Även äldre personer ska kunna ta sig ut i naturen. Bjuder in företagare att ordna aktiviteter i nationalparkerna.
Tema 3: Kommunikation och samarbete: Kunskap om naturen och naturens hälsoeffekter ska underlätta beslutsfattande. Man vill uppnå resultat genom kommunikation och samarbete – kunskap om naturens hälsoeffekter ökar, även bland beslutsfattare. Man informerar om naturen, följer upp skolornas läroplaner, mm
Uppföljningen av hälsoeffekter görs genom kundundersökningar och kontinuerliga besökar- och besöksräkningar. Under 2020 och Coronapandemin har besöksmängden ökat med 20 % ( jan-juli)
Kundundersökningarna görs med 5-10 års mellanrum i alla nationalparker och andra viktiga områden. Totalt 60 områden omfattas.
Frågorna i kundundersökningarna är standardiserade, se PP. Man frågar t ex hur besökarna värderar möjligheten att kunna besöka naturen ekonomiskt.
Resultat 2016-2018: 88% av besökarna ansåg att besöket hade ganska eller stor effekt på välmåendet (4,37 på en femgradig skala).
Nationalparker är arena för fysisk aktivitet - i snitt rör sig besökare mellan 5 och 20 km under ett besök i en nationalpark. Det främjar den nationella hälsan motsvarande ett värde av miljoner euro.
Toolkit och andra exempel
Europarcs Healthy Park Healthy People Europe program lanserade ett ett tool-kit i somras. Se länk nedan.
Carina gav också exempel på flera konkreta projekt i Finland för olika målgrupper: Open air, Moved by Nature project, Everyone outdoors, Moved by Nature II, Trail to Nature, Nature Access to All (Nat Ac), Stigen till naturen, start-kit (baby-låda) för naturbesök för nyblivna föräldrar.
Hon tipsade också om andra länder som arbetar på detta tema:
Skottland med "Afternoon tea i naturen", Spanien med TV-skärmar på sjukhus om naturens hälsofrämjande effekter. Belgien, Australien, Canada (Parks Canada) och USA med National park service är andra. Finland ganska ensamma om att mäta och följa upp hur människors hälsa påverkas av att vara i naturen.
HPHP Europe – key outputs 2020-2025. Se PP.
Mer info:
Länk till Carinas powerpointpresentaion
Länk till HPHP-toolkit (Europarc)