Hej naturvägledare!

Senast ändrad: 29 februari 2024

Under den här rubriken lyfter vi fram naturvägledare ur vårt nätverk. Personer som inspirerar och exempel på hur man kan arbeta med naturvägledning. Välkommen med tips på vilka vi bör intervjua.

Alexander Baker

Bild av naturvägledare Alexander Baker

Alexander Baker från Hällefors tycker att både natur och människa behöver återförvildas. Han arbetar praktiskt med att återställa en älv, och älskar att guida om vad det betyder för den biologiska mångfalden.

Bosse Rosén

Bosse Rosén är naturhälsopedagogen och naturguiden vars arbete till stor del kretsar kring kopplingen mellan natur och hälsa. Bland mycket annat har han gjort en guidehandledning till Natur på recept. Ta del av intervju med honom här.

Gunilla Nilsson Edler

Gunilla Nilsson Edler

Gunilla Nillson Edler har en lång erfarenhet som guide. Som betydelsefulla egenskaper för en naturvägledare lyfter hon gärna fram ett gott värdskap, ärlighet och nyfikenhet att lära sig mer. Ta del av intervjun med Gunilla här. 

 

Sandra Löfgren

Sandra Löfgren

Sandra Löfgren har på Skärgårdsstiftelsen jobbat med Utbildningsplats skärgården, som blev vinnare i Årets naturvägledning 2021. De vann i kategorin Självguidande naturvägledning. Läs intervjun med Sandra här.

 

Lisa Adelsköld och Lisa Behrenfeldt

Lisa Adelsköld och Lisa Behrenfeldt

Miljöverkstan Flatens arbete med Äventyrsgruppen blev vinnare i Årets naturvägledning 2021 i kategorin bemannad naturvägledning. Lisa Adelsköld är verksamhetskoordinator och Lisa Behrenfeldt är aktivitetsansvarig för Äventyrsgruppen. Läs intervjun med dem här.

 

Ankie Rauséus

Foto_Fanny Jansson_Radio Örebro.jpg

Ankie Rauséus är verksamhetsledare på Hopajola, naturvårdsorganisationen  som fick ett hedersomnämnande för "sitt långsiktiga och inspirerande arbetssätt i bred samverkan" vid utdelningen av utmärkelsen Årets naturvägledning 2021. Läs intervjun med henne här.

 

Josefin Nilsson och Sofie Stålhand

Josefine och Sofie

Josefin och Sofie jobbar på naturum Hornborgasjön och har båda varit mycket involverade i en satsning på digital naturvägledning under pandemin, som en anpassning till restriktioner. För deras arbete mottog de ett hedersomnämnanden vid Årets naturvägledning 2021. Läs intervjun med dem här.

 

Anna Carlemalm

 Ana Carlemalm

Anna Carlemalm är föreståndare för naturum Höga Kusten. Hon arbetade med den interaktiva stig på Höga Kusten som 2021 blev en av finalister i utmärkelsen Årets naturvägledning. Vi ställde några frågor till henne om det. Vi har tidigare även fått ta del av hennes reflektioner efter att 2015 ha deltagit på en europeisk konferens om naturvägledning och interpretation.  Läs intervjun med Anna Carleman.

 

Hala Buraq

Hala guidar

Naturvägledaren Hala Buraq (i mitten på bilden) arbetar med Språka mellan tallarna, som är både språkträning coh naturguidning. Hon blev en av tio finalister i utmärkelsen Årets naturvägledning 2021. Läs intervjun med henne här. 

 

Lillian Lundin

porträtt-2489-Lillian Lundin-web.jpg

Lillian Lundin är verksamhetsutvecklare på Naturskyddsföreningen Dalarna och Gävleborg. 2021 jobbade hon med Hittaut med Naturkul, som det året blev en av tio finalister i utmärkelsen Årets naturvägledning. Läs intervjun med henne här.

 

Stephanie Anvelid

Stephanie Anvelid

Stephanie Anvelid är projektledare på Vattenverkstaden i Malmö, där hon varit med och tagit fram pedagogiska metoder och material för att uppleva vatten och dess miljöer, tillsammans med barn och unga med funktionsvariationer. Projektet, som heter Blå lådan, blev en av finalisterna i Årets naturvägledning 2021. Läs intervjun med henne här.

 

Åsa Pearce och Erik KohlströmÅsa Pearce och Erik Kohlström

Åsa Pearce och Erik Kohlström jobbar i biosfärområdet Kristianstad Vattenrike. Tillsammans har de tagit fram Vättestigen, som blev en av finalisterna i Årets naturvägledning 2021. De skapade Vättestigen i för att skapa något som känns roligt och lockande oberoende av naturintresse. Läs intervjun med dem här.

 

Sebastian Kirppu

Sebastian Kirppu

Sebastian Kirppu är för många en välkänd förkämpe för skogen. Han har blivit nominerad två gånger till Årets naturvägledning för sin inspirerande naturvägledning. Läs intervjun med honom här.

 

Kajsa Grebäck

Kajsa_beskuren.jpg

Kajsa Grebäck är naturvägledaren som utbildat och inspirerat hundratals andra. Hon var med och startade Närnaturguiderna 2004 och är känd för sitt driv. Läs intervjun med henne.

 

Pia Larsson

Pia Larsson_Linda Wrangel Sjögren.jpg

I snart 80 år har elever tagit sina första steg in i forskningens värld, sina första årtag och sina första inblickar i livet under ytan vid Erkenlaboratoriet. En av de som guidat eleverna de senaste tio åren är Pia Larsson. Läs intervjun med henne.

 

Catherine Munsterhjelm

Catherine Munsterhjelm_Riggert Munsterhjelm.jpg

Catherine Munsterhjelm såg tidigt vilken glädje hennes barn hade av naturen. Hon sprider den glädjen till andra barn i projektet Freshabit LIFE IP och på fritiden arrangerar hon småkrypssafari med sina barn som kollegor. Läs intervjun med henne.

 

Martina Kiibus, Tyresö kommun

Martina Kiibus och ett dött träd_Carl-Olof Strand_redigerad.jpg

Martina arbetar som kommunal naturguide. Hon har byggt upp naturguideverksamheten i kommunen sedan 2010. Läs intervjun med henne.

 

Jenny Carlsson 

 Jenny Carlsson

2018 arbetade Jenny på Emåns ekomuseum i Bodafors. Samma år tog hon emot priset för Sveriges mest inspirerande naturvägledning på konferensen Naturvägledning för framtiden. Läs intervjun med henne.

 

Erik Hansson

Naturvägledare är ärligt talat bland det finaste Erik vet. Han kan knappt komma på något viktigare långsiktigt arbete än att få ut fler i naturen. Naturvägledare har genom åren varit en central del av hans liv. Läs intervjun med Erik här.

 

Anette Almlöf, Länsstyrelsen i Stockholm

Anette Almlöf

Under Naturens år 2009 placerade Länsstyrelsen ut tio "cacher" (geocaching = en slags skattjakt med GPS) i tio naturreservat i Stockholms län. De ligger i varierande terräng och är därigenom olika svåra att nå. En av de drivande var Anette Almlöf. Läs intervjun med Anette Almlöf.

Thomas Öberg, Natur i Norr

Thomas Öberg

Thomas har en bakgrund som utställningschef på Ajtte fjäll- och samemuseum. Idag jobbar han med det egna företaget Natur i Norr och håller bland annat kurser i hur man skriver naturtexter som "fångar och väcker". Läs intervjun med Thomas Öberg.

Det finns även en intervju med Thomas i skriften Tio tänker om naturvägledning.

Henrik Hallgren, Museipedagog

Henrik Hallgren

Henrik är arkeolog, museipedagog och kringresande sagoberättarre. Henrik vill "återföra berättelserna till landskapet. Idag har vi lagt våra berättelser i lådor: i bibliotek, tv-apparater och datorer. Det har lett till att vi fjärmat oss från landskapet…”. Läs intervjun med Henrik Hallgren.

Kim Dulk, Husky Holiday

Kim Dulk

"Det börjar med tystnaden, de flesta av mina gäster kommer från stora städer i England och Tyskland. När de kommer hit blir de helt ställda - här finns ingen trafik, man kan släppa sina barn lösa utan uppsikt!" Kim arbetar med slädhundsturism i Jämtland. Läs intervjun med Kim Dulk.

Michael Palmgren, Marint kunskapscentrum

Michael Palmgren

Marint kunskapscentrum (tidigare SEA-U) jobbar med att ”bryta ytan”. "Det finns många fördomar om havet. Tång exempelvis är äckligt och farligt och många har hört talas om mördaralger. Vi vill bryta motståndet mot att närma sig havet, öppna ögonen för hur fascinerande det är." Michael Palmgren är pedagogog och verksamhetschef på Marint kunskapscentrum. Läs intervjun med Michael Palmgren.

Stefan von Bothmer, Kosters trädgårdar

Stefan von Bothmer 

"Känslan är viktigast. Om jag inte får kontakt med gruppen så har de inget förtroende för mig. En av mina förebilder, Joseph Cornell, har sagt att: People are more interesting than ideas. Att förmedla känsla är nyckeln till framgång – men du måste ha något att komma med också.” säger Stefan. Läs intervjun med Stefan von Bothmer.

Susanne Ekman, Naturskolan

Susanne Ekman (foto Vivian Sjöö)

”Naturskolornas viktigaste uppdrag är att skapa en lust och en vana hos varje elev att vara ute och få en känsla för att naturen är viktig.” säger Susanne Ekman från Naturskolan vid Sörmlandskusten. Läs intervjun med Susanne Ekman.

Zahra Bayati, Friluftsfrämjandet

Zahra Bayati

"Tänk dig att du är bortadopterad från Afrika som barn, du har bott i Sverige sedan dess. Nu ska din bror äntligen komma och hälsa på från Afrika, och du vill förstås berätta om allt vackert i Sverige, visa upp det finaste som finns. Utgå ifrån att du har en hedersgäst, inte att du ska lära någon något. Om du har den känslan när du bjuder in till en aktivitet i naturen, då blir det bra", säger Zahra Bayati från Friluftsfrämjandet. Läs intervjun med Zahra Bayati.

Göran Gennvi, Naturakademin

Göran Gennvi

"Så här borde man må när man fattar viktiga beslut!" Orden kom från en känd företagsledare under en fjällvandring med den tonårige Göran Gennvi som färdledare. Göran beslöt sig då för att med naturens hjälp bidra till att världens ledare fattar bättre beslut – något som har format hans yrkesliv. Läs intervjun med Göran Gennvi.

Åsa Wistrand, Örebro naturguider

Åsa Wistrand

"Det är viktigt att jobba med naturguidning för att förmedla kärlek till naturen. Utan den går det inte att skapa förståelse för att det är viktigt att skydda naturområden." säger Åsa från Örebro naturguider. Läs intervjun med Åsa Wistrand. 

Intervjuboken "Tio tänker om naturvägledning"

Ladda gärna ner intervjuboken "Tio tänker om naturvägledning" där ytterligare nio personer utvecklar sina tankar om naturvägledningens möjligheter och utmaningar. 


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv