Kontaktinformation
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
I Tyresö kommun erbjuds gratis naturguidningar året om för alla som vill vara med. Och utöver fina naturupplevelser ser Martina Kiibus, som byggt upp verksamheten, guidningarna som ett sätt att gemensamt möta utmaningarna med förlust av biologisk mångfald och klimatförändringarna.
Du behöver inte åka tvärs över jordklotet för häftiga naturupplevelser. Närmiljön kan ge minst lika fina erfarenheter om du är öppen för det. Och känner du dig trygg och sedd ökar sannolikheten för att du kan och vill ta in naturen omkring dig. Det är i alla fall Martinas fasta övertygelse efter mer än tjugo år som naturguide.
År 2010 började hon bygga upp Tyresö kommuns naturguidningar som vänder sig till alla som vill hänga med. Martina håller 40 guidningar per år för allmänheten och dessutom för olika organisationer. De sker året om, i olika naturtyper och med olika grad av fysisk tillgänglighet.
– Jag har minst en guidning per månad som är lättvandrad. Av de här lättvandrade så har jag dessutom sex guidningar per år som är anpassade för rullstolar, rullatorer och barnvagnar, säger Martina. Hon vill sänka trösklarna för att nå olika målgrupper, oavsett storlek på plånbok eller andra hinder – alla ska kunna komma ut i naturen.
– För att det ska vara lätt att ta sig till och från samlingsplatserna utgår guidningarna också alltid från en busshållplats och busstid.
Martina är auktoriserad naturguide men även utbildad biolog. På sitt cv har hon dessutom 15 år som folkhögskollärare. Allt kommer väl till pass när hon vill förmedla kunskap och väcka engagemang. Men hon poängterar också att guidningen uppstår i mötet med deltagarna:
– Naturguidningen föds i mötet mellan mig, deltagarna och naturen. Alla tre behövs för att det ska bli bra. Jag kan inte stå och hålla show själv.
På guidningarna kommer deltagarna till många fina platser. Foto: Marie Åkesdotter
En bra guidning ger plats även för lite mer svårsmälta fakta, menar Martina som inte väjer för det obekväma. Men hon vill utgå från en varm och vänlig plattform.
– Jag är väldigt mån om att det ska vara en inkluderande stämning där man känner sig trygg och att vi har kul tillsammans med mycket skratt. I ett sammanhang när man känner sig socialt trygg i en vacker omgivning är min erfarenhet att det är så mycket lättare att ta till sig de här lite tuffare frågorna som jag ju också vill förmedla.
Tuffare som i klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald. För det lokala kan kopplas till det globala, och naturguidningarna bidrar till att Tyresö kommun kan nå flera av de globala målen, anser Martina. Både de som handlar om att bekämpa klimatförändringar och hejda förlusten av biologisk mångfald och målet om att säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar.
– Jag tycker att det är min skyldighet, när jag har den här plattformen, att använda den till att verkligen få människor att förstå att mångfalden som vi har i Tyresö är fantastisk. Men vi kan inte ta den för given.
Martina Kiibus naturguidningar är en av tre finalister i Årets naturvägledning 2023 i kategorin Naturvägledning om biologisk mångfald med guide. Läs mer om Årets naturvägledning 2023 och om de andra finalisterna här.
Martina är mån om att det blir en inkluderande stämning på guidningarna. Foto: Marie Åkesdotter
Texten är skriven av Catrin Hellmark.
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv