Naturmorgon i SR P1

Senast ändrad: 14 november 2023
Reporter Lisa Henkow och naturvägledare Linnea Henriksson vid Getterön

Radioprogrammet Naturmorgon jobbar hårt för att lyssnarna ska känna att de är med på plats i den svenska naturen. Fokus i det man berättar om är frågor som berör den stora mängden engagerade lyssnare: nära men ändå gärna lite exotiskt.

Varje lördagsmorgon sätter tusentals svenskar väckarklockan för att inte missa när gänget bakom Naturmorgon i P1 sänder direkt klockan 06.10. Lägg därtill alla som lyssnar på reprisen och hänger med i podden så blir det summa summarum 465 000 lyssnare varje vecka.

Programmet sändes första gången i september 1990 och har sedan dess en trofast lyssnarskara. Tidigt varje lördag slår 260 000 personer på radion för att hänga med ut i naturen, berättar Jenny Berntson Djurvall, en av Naturmorgons fyra programledare.   

– Alla vaknar ju inte klockan sex, utan folk sätter klockan för att inte missa. Det är otroligt, vi har en så fin följarskara som är väldigt trogen. Siffran är väldigt bra, måste man säga, med den ganska speciella sändningstiden. Samma tid på en vardag vore det kanske inte konstigt, men när många egentligen skulle kunna sova om de ville så är det ju fantastiskt. 

Redaktionen sep 2022 foto Daniel Stjärna.JPG

Redaktionen för Naturmorgon i P1 består av fyra programledare/reportrar, en reporter och en producent. Från vänster, främre raden: Lisa Henkow (reporter), Helena Söderlundh (producent), Jenny Berntson Djurvall och Karin Gyllenklev. Bakom står från vänster Mats Ottosson och Joacim Lindwall. Foto: Daniel Stjärna.

Själv har Jenny jobbat på redaktionen i 21 år och liksom de flesta andra där – såväl redaktörer som frilansar – sitter hon på dubbelkompetens.

– De flesta av oss är journalister och biologer, eller vetenskapsjournalister med biologi i bakfickan.

Man måste kunna sitt ämne, men även hantera direktsändning och det journalistiska hantverket. Lyssnarna ska både få en fin naturstund och lära sig något.

– Förutom att vi tar oss an allt journalistiskt, med research och faktakollar, har vi några ledord och det är fakta, upplevelse och njutning. 

Som reporter vill man kanske gärna berätta om något exotiskt, men det är inte då lyssnarna hör av sig. Nej, det som engagerar mest är det som finns nära, berättar Jenny. Nära men gärna ändå lite exklusivt – som när det var invasion av fjärilen sorgmantel över delar av Sverige häromåret och kommentarerna vällde in: sett eller inte sett, hoppas få se …

– Det är ett otroligt engagemang för sånt och så klart också för häftiga grejer som lodjursmöten i trädgården, eller nyfikna rävar. Och varje år behöver vi göra ett program om hur man matar fåglar bäst. Vad kan man ge dem, och hur lockar man fler arter? Det som är oss väldigt, väldigt nära är det som människor verkar gilla allra mest.

Fågelsångsnatt på väg - förra året paddlade Lena och Didrik kanot, i år blir det till fots, cykel och kanske en bit per båt. Foto DvH.jpg

Fältreporter Lena Näslund sänder under Fågelsångsnatten från kanot. Foto: Didrik Vanhoenacker.

Sedan finns det förstås även laddade frågor. Varg är en sådan, skarv, säl och skog är andra, men Jenny tycker att redaktionen är förskonad från hätska debatter och nättroll. Engagerade lyssnare gör jobbet roligt, den egna nyfikenheten driver på och ämnet är outtömligt.

– Det väcks nya frågor hela tiden. Hur ska man någonsin få in alla idéer?

Det är givetvis en utmaning att guida lyssnarna så att de känner att de är med på plats.

– Det är något vi lägger mycket tid på, säger Jenny. Hur kan jag berätta om det här så att lyssnaren får en bild? Vi lägger stor möda på berättelsen och ljudet: vinden, vattnet, ljudet när en grind öppnas. Det kan visa vilken miljö och säsong det är, och vi tänker mycket ”show, don’t tell”. Det är jätteroligt och jättesvårt!

 

Naturmorgon i SR P1 är en av tre finalister i Årets naturvägledning 2023 i kategorin Självguidande naturvägledning. Läs mer om Årets naturvägledning 2023 och om de andra finalisterna här.

 

Reportrar i fält

Fältreportrar på Naturmorgon. Foto: Naturmorgon på SR P1

Texten är skriven av Catrin Hellmark.


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv