Kontaktinformation
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
Många naturvägledare brottas med frågan hur man kan nå ut bredare i samhället. Ett sätt är att göra som i Minneapolis-Saint Paul där de arbetar med flera stora publika aktiviteter. Emelie Runfeldt från Upplandsstiftelsen berättar om uppsökande naturvägledning, barnaktiviteter för bättre hälsa, att restaurera prärie med allmänhetens hjälp och om den stora Monarkfestivalen!
Inom Upplandsstiftelsen funderar vi mycket på hur vi ska nå ut med information om naturen, om alla fina och besöksvärda platser som vi förvaltar, vad man kan göra där och om hur bra man mår av att vistas i naturen. Vi tycker nog också att vi är ganska bra på att hitta nya metoder och nya sätt att nå ut. Men det är lätt att köra på i gamla hjulspår, att bara göra små förändringar och bygga vidare på samma saker vi redan har arbetat med i flera år. Oavsett i vilket läge man befinner sig så är det inspirerande och värdefullt att ge sig iväg utanför sin egen lilla värld för att möta andra som jobbar med liknande frågor och utmaningar, men kanske på ett helt annat sätt.
De organisationer vi besökte i Minneapolis, Three Rivers Park District (TRPD) och Minneapolis Park & Recreation Board (MPRB) har som ett viktigt uppdrag just att nå naturovana människor och inspirera dem till att ge sig ut i naturen.
Att nå ut med information om besöksmål och aktiviteter i naturen till de redan frälsta är ganska enkelt. Men hur når man alla andra? Alla de som inte känner sig bekväma i att vandra längs en stig eller genom en skog, de som inte känner till utbudet av vackra och spännande naturområden i närområdet, eller vad man kan göra där. Hur får man personer som inte har någon relation till växter och djur att uppskatta och vilja värna om naturen?
En metod är att göra som Amanda och hennes kollegor på TRPD. Med sin skåpbil fylld med material för prova-på-aktiviteter besöker de stora lägenhetskomplex i förorter, festivaler, skolor, marknader och andra evenemang som arrangeras runt om i Minneapolis. De åker helst till områden med hög andel invandrare, låginkomsttagare eller platser där det finns många ungdomar. Syftet är nå nya målgrupper som får prova på en lightvariant av de aktiviteter som TRPD erbjuder besökare i sina naturområden. Aktiviteterna ska väcka ett intresse och en nyfikenhet som kan leda till att deltagarna tar nästa steg och besöker en park på egen hand eller deltar i någon av organisationens aktiviteter.
En annan metod är att arrangera ett eget evenemang som lockar många olika målgrupper. Under vårt studiebesök fick vi höra flera exempel på sådana och i den här artikeln tänkte jag berätta om tre av dem.
Vår allra första dag i Minneapolis besökte vi Crow-Hassan Park Reserve, ett naturområde en bit utanför staden. Just den här dagen samlades här runt 80 naturvägledare för en årlig träff och fortbildning. Alla arbetade de inom en och samma organisation, Three Rivers Park District, som förvaltar 25 naturområden, däribland Crow-Hassan.
Under eftermiddagen tog en guide med oss på en vandring över prärien, områdets huvudattraktion. Under året skiftar prärien i färg och utseende i takt med att gräset växer och olika blommor avlöser varandra. Nu i september vajade gräset högt och färgerna gick i brunt, grönt och gult.
Men prärien i Crow-Hassan Park Reserve har inte alltid funnits där. Området var tidigare jordbruksmark som tillhörde en gammal gård. Den ursprungliga planen efter att Three Rivers hade köpt in marken var att beskoga den. Som tur var kom man på andra tankar och jordbruksmarken omvandlades istället till TRPD:s första prärie som idag är den artrikaste i hela delstaten.
När vi vadade fram genom axelhögt gräs stannade plötsligt vår guide. I händerna höll han en lång brunspräcklig orm som han just plockat upp från marken, som den naturligaste sak i världen. Det var en bullsnake, Minnesotas längsta orm och en av flera djurarter som återinförts till området efter prärierestaureringen. 2019 firar TRPD 50 år av prärierestaurering, och allt började här i Crow-Hassan. Av den ursprungliga arealen prärie i Minnesota återstår idag endast två procent. De restaurerade prärierna utgör viktiga ekosystem med en stor diversitet av djur, insekter och växter. För att
kunna återskapa ännu fler prärieområden tar TRPD varje år hjälp av hundratals volontärer och allmänhet för att samla in frön från prärieväxter i Crow-Hassan Park Reserve. Under arbetet lär sig volontärerna om präriens historia och hur man identifierar olika vilda växter, samtidigt som de gör en viktig insats för naturen. Frön från totalt 65 växtarter samlas in under augusti till oktober.
Berättelsen om den stora orangeröda Monarkfjärilens liv fascinerar nog alla som får höra den. De flesta monarkfjärilarna lever i Nordamerika. Under vintern migrerar hundratusentals monarker ner till några små områden i Kalifornien och Mexiko där de övervintrar i jättelika samlingar. Vissa fjärilar flyger över 400 mil, hela vägen från södra delen av Kanada, en imponerande sträcka för en fjäril.
Monarkfestivalen är ett sätt att få människor att skapa en relation till naturen, genom en fjäril som många redan känner till och därför har lättare att ta till sig mer information och kunskap om. På festivalen blandas dans och livemusik, mat, skapande tillsammans med lokala konstnärer och dockteater om monarkernas resa. Besökarna får också hjälpa till att fånga in och märka sin egen monarkfjäril. Den som märkt en fjäril kan sedan få en rapport om någon hittar den längs fjärilens migrationsväg. Det enda, men mycket viktiga, kravet för aktiviteterna som är med på festivalen är att de ska ha någon anknytning till monarkerna. Det kan vara att maten som serveras är mexikansk, eller att konstverken som produceras avbildar monarkfjärilar eller något som kan kopplas till dem.
Festivalen hålls i Lake Nakomis Naturescape Garden, en plats där man sått in växter som monarkerna lägger sina ägg på och som larverna sedan lever av. Under festivalen säljs också frön och växter som besökarna kan ta hem för att skapa sin egen monarkvänliga trädgård.
En dag fick vi träffa två kvinnor som jobbar för organisationen CycleHealth. Deras mission är att starta en ny hälsocykel med barnen som ambassadörer. Idag har för första gången amerikanska barn sämre hälsa än deras föräldrar hade i samma ålder. Denna negativa trend vill man vända. Den väg som CycleHealth har valt är att locka barn till rörelse genom att under året arrangera fyra äventyrliga och utmanande lopp.
Loppen genomförs i något av TRPD:s naturområden och med hjälp av ett hundratal volontärer. Deltagare som anmäler sig till ett lopp får också ett träningsprogram med utmaningar som ska motivera barnen att hålla igång och röra på sig inte bara under utan också inför loppen. Träningsprogrammen kan också användas av skolor. CycleHealth har även jobbat med att påverka sjukvården att ordinera motion istället för medicin. Idag finns i Minnesota över 100 barnläkare som när det är möjligt skriver ut ett recept på fysisk aktivitet istället för medicin.
Text: Emelie Runfeldt, Upplandsstiftelsen.
Här hittar du fler artiklar om utbytet mellan Sverige och Minnesota.
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv