Kaj ville att fler ska komma ut i naturen – startade en FB-grupp

Senast ändrad: 26 april 2024
Kaj och hunden Jack på sommarvandring

Kaj Johansson från Flen startade under våren 2020 Facebookgruppen ”Tillgängliga naturupplevelser”. Den blev snabbt populär och Kaj hade planer på att utveckla gruppen. Tyvärr gick Kaj bort i början av 2021. Kajs närstående har godkänt publiceringen av den här artikeln eftersom hans arbete med att dela med sig av sin kunskap kring var de tillgängliga naturområdena finns är viktigt. Vi hoppas med artikeln kunna inspirera till att fler grupper kring tillgänglig natur skapas runt om i landet.

Kaj räknade först bara med ett intresse från närområdet, men det visade sig snart att personer som kom från andra delar av landet också ville vara med i gruppen.

– Det finns verkligen ett behov av sådana här sidor. Jag har fått många tips från personer som har lagt in sina smultronställen. Och Länsstyrelsen i Sörmland tyckte det var ett jättebra initiativ, säger Kaj.

Kika in på Facebookgruppen Tillgängliga Naturupplevelser.

Hur fick du idén till att starta FB-gruppen Tillgängliga naturupplevelser?

– Jag är politiskt aktiv i Flen och en fråga som varit viktig för mig handlar om folkhälsa. Jag har försökt påverka flera personer att komma ut och röra på sig mer än de gjort annars och jag vet hur viktigt det är. Om jag hade varit en person som inte gått ut av mig själv, så hade det varit jättebra med tips och råd om olika tillgängliga naturområden, säger han.

Kaj har alltid varit en aktiv person och har ett stort naturintresse. Han har bland annat paddlat kanot och varit ledare för Friluftsfrämjandet i sin ungdom. Han har också paddlat från kust till kust, från Norge och in i Dalsland och till Vänern, via Göta kanal och ut i Östersjön.

Frihetskänsla

För cirka 20 år sen behövde Kaj börja använda rullstol för att ta sig fram. Han fick en sjukdom som heter progressiv muskeldystrofi, där musklerna blir försvagade i kroppen. Men det var inte helt lätt för honom att ställa om mentalt för att börja använda sig av rullstolen – en eldriven permobil.

– Jag hade inställningen att jag inte hade någon funktionsnedsättning, hade någon slags konstig stolthet. Jag försökte vara som alla andra och ville klara samma saker och vägrade att ta emot den hjälp som erbjöds.

– Jag kunde ha fått rullstol mycket tidigare och när jag väl accepterade stolen, så innebar den en stor frihetskänsla. Jag kunde komma ut mycket lättare och kunde ta upp mitt stora naturintresse igen, säger Kaj.

Med sin hund Jack, en tioårig blandrashund (Border collie och Australian shepherd) blir det utflykter nästan dagligen runt om i Sörmland. Han gillar att komma nära vatten, speciellt strömmande vatten och försöker åka till sitt favoritställe - Gysinge vid nedre Dalälven - någon gång per år för att besöka Färnebofjärdens nationalpark. Där finns fina stigar som går in i skogen och älvens grenar med strömmande vatten letar sig fram mellan öarna i älvlandskapet. Han har även besökt nationalparkerna Sequoia och Yosemite i Kalifornien, USA. De har en väldigt bra tillgänglig utformning, betonar han.

Det går att ta sig fram

Han tycker att går lätt att ta sig fram med sin permobil jämfört med en manuell rullstol.

– Det går att komma fram på många ställen som inte är speciellt anpassade. Men även om det är tillgängligt för mig så är det inte säkert att det är tillgängligt för någon annan. Man ska inte låta sig bromsas av det inte är utmärkt som tillgängligt. På många ställen går att komma fram ändå, som till exempel nedlagda banvallar, eller på de flesta ställen där det går att cykla. Man kan prova, i värsta fall får man vända och åka tillbaka.

Kaj och hunden Jack på vintervandring

Kaj och hunden Jack på vinterutflykt. Foto: Privat


Påtryckning ger resultat

Varje kommun med självaktning borde sträva efter att göra fler platser tillgängliga för att stimulera till ökat friluftsliv för fler människor. Det går att göra med enkla medel som till exempel att hårdgöra ytor, tycker Kaj.

– Jag hade kontakt med en anställd person på Flen kommun om en stigsträcka som jag tyckte kunde hårdgöras för att göra stigen mer tillgänglig. Resultatet blev att kommunen nästan byggde en väg där. Det finns ofta en vilja att hjälpa till, men ibland ser man inte vad som behövs, säger han.

Bättre information i FB-gruppen

Kaj skulle gärna vilja förbättra informationen i Facebook-gruppen ”Tillgängliga naturupplevelser”.

– Det kan vara svårt ibland att med ord att förmedla att en gångväg kan ha många backar. Jag har en permobil med en stark motor och kan ta mig fram på de flesta ställen, däremot vill jag undvika sträckor som är väldigt guppiga med uppstickande trädrötter till exempel.

– Jag skulle vilja hitta ett system för att beskriva på vilket sätt det är svårt att ta sig fram med en manuell rullstol och elrullstol eller tvärtom. Jag skulle gärna hitta ett sätt att beskriva det och att ha en faktaruta bredvid inläggen - hur långt det är, koordinater för att hitta till platsen. Jag skulle vilja att de som gör inlägg i gruppen gör på samma sätt. En enhetlig beskrivning om områdena skulle vara bra, avslutar Kaj.

 

Text: Magnus Mattisson

Kajs tips på några bra tillgängliga naturområden och upplevelser i Sörmland och Gästrikland:

  • Djulösjön, Dufweholmsleden (Katrineholm)
  • Bruksslingan runt Brukssjön, Hälleforsnäs, Sörmlandsleden (Flen)
  • Hållets NR, (Nyköping)
  • Femörehuvud (Oxelsösund)
  • Nävekvarn - slinga till en tillgänglig ö med grillplatser (Nyköping)
  • Färnebofjärdens nationalpark utanför Gysinge.

Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv