Kontaktinformation
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
Att hitta guld är för många en stor upplevelse. Guldvaskning är lätt att lära sig och kan locka ut folk i naturen för att lära sig om geologi samt umgås med familj och vänner.
Med hjälp av SGU kan man få rätt kunskap för att komma igång och den utrustning som behövs är inte särskilt avancerad. På SGU:s hemsida finns även en guldvaskarkarta. Den baseras på moränprovtagningar och täcker fyra olika områden i Sverige. STF:s Södra Lapplands-krets har anordnat guldvaskning för folk i alla åldrar. Det ordnas kurser och guidningar i guldvaskning bland annat av Guldströms i Ädelfors och av STF. Guldströms har en egen hemsida och driver även ett forum för guldvaskare
Kontakta Leif Bildström på SGU för starthjälp och se www.vaskaguld.nu för mer information.
Varför ska man få folk att vaska guld?
- Det är ett bra sätt att komma ut i naturen. Det är en speciell och spännande upplevelse. Guld har alltid fascinerat människor och att hitta guld är för många en stor upplevelse.
Vad bör man tänka på för att få folk intresserade?
- Det är bra att anordna träffar som STF har gjort med instruktörer som visar hur man gör. Sedan behöver man bara ha med lite småsaker i bilen för att alltid vara redo för guldvaskning. Det enda som behövs är en vaskpanna, lupp och en spade.
Ger guldvaskningsaktiviteter några synergieffekter?
- Den som beger sig ut för att vaska guld får en naturupplevelse och man kan samtidigt lära sig om botanik, ekologi, och zoologi. Det är en helhetsupplevelse som ger mycket mer. Det är ett bra sätt att få med hela familjen eftersom alla kan hålla på med guldvaskning.
Varför ska man få folk att vaska guld?
- Det är en viktigt del av naturintresset. Det glimmar i ögonen på de som hittar guld. De blir stolta och de andra blir avundsjuka. Genom vaskningen kommer man ut utan att man tänker på det. Drivkraften är guldletandet. Det är fantastiskt med en älv som innehåller guld! Även i Umeälven har man hittat guld.
Vad bör man tänka på för att få folk intresserade?
- Det brukar inte vara svårt, utan lika populärt varje gång. Ofta kommer 40-50 personer när vi har guidningar. Guldvaskning väcker särskilt ungas intresse. Kontakta SGU lokalt för att få hjälp. Det anordnas prova-på-aktiviteter på många ställen. Guldvaskning kräver nästan ingen utrustning alls, men tekniken behöver man lära sig. Och var man kan leta. Man behöver ett par ordentliga stövlar.
Ger guldvaskningsaktiviteter några synergieffekter?
- Man upplever många naturvärden i och med att man är ute. Man kan ha en kanot eller en gummibåt och uppleva större områden när man ändå är ute.
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv