"Hej Främling!" är fjällguidens coolaste fjälltur

Senast ändrad: 08 februari 2024
En grupp människor i fjällen. Foto.

Projektet ”Hej Främling” startade i Östersund hösten 2013. Tre vänner såg den strida ström av flyktingar som kördes ut till den gamla militäranläggningen Grytan och ville göra något för dem. De vill använda länets fantastiska natur som ett välkomnande och neutralt verktyg för integration. Redan den första vintern fick över 300 personer lära sig att åka längdskidor. Sedan dess har allt fler engagerat sig och utbudet av aktiviteter inkluderar idag mängder av både nyanlända och etablerade svenskar.

En av volontärerna som jobbar för ”Hej Främling” är Simon Jaktlund. Han är bland annat fjällguide och snowkiteinstruktör och inom ramen för projektet har han ordnat två fjällvandringar.

– Första gången gick vi till Blåhammarens fjällstation. Där sov vi över, bastade och åt en trerätters middag. Vi hade tur med vädret och kunde gå i gympaskor och jeans. Jag hade lånat ihop några skaljackor också, säger Simon. 

Året efter höjde de ribban och satsade på att nå Syltoppen, 1762 m över havet. 23 personer från sju olika länder följde med.

– Det är den coolaste fjälltur jag gjort i hela mitt liv! Allt klaffade och det var renar, sol, norrsken och hela kitet. Dessutom var det en helt annan upplevelse än när man är ute med en grupp svenskfödda personer. Nu var det spontansång, dans och vi njöt verkligen av nuet.

I andra grupper har jag upplevt att det är mycket fokus på när vi ska vara framme och när vi ska dricka kaffe, berättar Simon.  

Simon Jaktlund är volontär för Hej främling! Vandringarna under projektet är bland de häftigaste han varit med om. Foto: Privat 

Varför kallar ni projektet ”Hej Främling”?

– Vi vill uppmana folk att inte vara rädda för det som är okänt utan våga just säga hej till en främling. Ibland inleder vi våra träffar med att säga ”hej främling” till varandra och avsluta med att säga ”hej då kompis”, säger Simon. 

Projektet har fått mycket uppmärksamhet, bland annat har SVT följt dem i ett år och gjort en dokumentärserie. Grundarna Emma Arnesson och Anne Lundberg har fått ett flertal utmärkelser och priser för sitt engagemang. Men framförallt har de nyanlända i Östersund fått en betydligt mer meningsfull tillvaro och ett varmt välkomnande.

Video

Läs mer


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv