Kontaktinformation
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
Med 20 natur- och kulturreservat och utsedd till Årets friluftskommun tre år på raken har Örebro mycket att erbjuda. Där satsar man stort på att göra kommunens natur och kultur tillgänglig för alla. Naturvårdschefen Malin Björk berättar om erfarenheterna av att ta fram en applikation för personer med funktionsvariation och s.k. responsiv design på webben.
Applikationen "Natur och Kulturguide" ger personer med funktionsvariationer som syn-, hörsel- och kognitiv nedsättning möjlighet att få guidningar i Karlslunds kulturreservat och Oset- och Rynningevikens naturreservat.
Appen är gratis och i den får man tillgång till kartor, ljudberättelser, teckenspråksfilmer, och bilder med anknytning till områdena. Texterna kan man också välja att läsa på ett enklare språk.
– Det är där jag tycker att appar är bäst, när man jobbar mot en speciell målgrupp som behöver guidning och en special hjälpmedel, säger Malin Björk. För synskadade till exempel finns en funktion som signalerar när man går ifrån stigen. Då vibrerar mobilen.
- Samtidigt, säger Malin Björk, är det väldigt olika om man inte ser och man inte hör och det är svårt att tillgodose allas behov fullt ut. Det är lite så att "One size fits no one".
Andra nackdelar med appen är att den är tung och dyr att ta fram. Det kan ta några minuter att ladda ned innehåll som film- och kartpaket.
– Det är kostsamt att ta fram appar och dessutom får man se upp för framtida uppdateringskostnader. Det finns risk att, när en ny version av mobilens programvara uppdateras, så fungerar inte appen, säger Malin Björk.
Appen är endast tillgänglig för iPhone och iPad och det finns inte planer för att utvidga till Android. Istället satsar kommunen på hemsidan med "responsiv design" teknik, webbdesign där layouten förändras beroende på vilken skärmstorlek och skärmupplösning som besökaren har, och beroende på vilka funktioner som webbläsaren stödjer.
– Det här är en teknik jag tror på i längden, säger Björk. Oavsett vad man surfar in på så blir informationen tillgänglig. Storleken anpassas om det är en iphone, ipad, android eller dator, i stället för att göra samma app i olika versioner.
Även med den nya tekniken är det lättare att uppdatera hemsidan, säger hon.
– Vi är inte beroende av en konsult. Vi äger vår hemsida och kan laborera, uppdatera och göra allting själva.
Kommunen har ett mål att jobba mot nya målgrupper och användare som inte har upptäckt naturen, från naturovana svenskar till folk från andra länder.
– Digitalteknik är ett sätt att nå ut till dem. Det öppnar naturen för grupper som kanske är mer intresserad av teknik, men plötsligt upptäcker att det är sker spännande saker i naturen, säger Malin Björk.
Läs mer om och ladda ner Örebros natur- och kulturguide här https://www.orebro.se/kultur--fritid/natur--parker/natur--och-kulturguide-i-din-smartphone.html
Denna artikel är en del av nyhetsbrevet Naturvägledaren nr 1 2017.
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv