Hoppa till huvudinnehåll

CNV:s nyheter

Här hittar du CNV:s nyheter

  • 15 november 2024

    På spaning efter naturvägledning i naturturismen

    En av de saker som deltagare tyckte att föreningen bör arbeta med CNV deltog på Forum för naturturism 12-13 november på Orsa Grönklitt. Fokus på årets forum var leder och guidade turer på och längs dem, så flera av presentationerna visade hur företagen arbetar med det.
  • 17 september 2024

    Nytt från CNV september 2024

    Senaste nytt från SLU Centrum för naturvägledning
  • 14 juni 2024

    Nytt från CNV juni 2024 - midsommar

    Senaste nytt från SLU Centrum för naturvägledning
  • 05 juni 2024

    Nytt från CNV 4 juni 2024

    Specialnummer om Försommarkollen – medborgarforskning 5-6 juni
  • 13 mars 2024

    Naturvägledaren 1/2024: Europeisk utblick

    Deltagarna på konferensen Naturvägledaren spanar denna gång mot resten av Europa, och på goda exempel på samarbeten och satsningar. Här finns inspiration från Interpret Europes och Europarcs konferenser 2023.
  • 13 mars 2024

    Nytt från CNV februari 2024

    Webbinarier om allemansrätten och klimatdialog. Kursen Naturvägledning för yrkesverksamma – och CNV:s höjdpunkter!
  • 17 januari 2024

    Nytt från CNV januari 2024

    Forskningssymposium om naturvägledning. Webbinarium om allemansrätt. Lyft vardagsnära natur. Dokumentation konst och naturvägledning. Vad är sista-chansen-turism?
  • 16 november 2023

    Årets naturvägledning 2023 prisar aktiviteter som skapar naturkontakt

    Årets naturvägledning är ett pris som delas ut vid SLU för extraordinära insatser som stärker relationen mellan människa och natur. I år belönas Los skola i Ljusdals kommun och Martina Kiibus i Tyresö kommun för naturvägledning med guide. Naturmorgon i SR P1 och Insektslandets insektsstig i Sandvikens kommun belönas för självguidande naturvägledning.
  • 16 november 2023

    Årets naturvägledning 2023

    Alla pristagare i Årets naturvägledning 2023. Foto: Per Bengtson/CNV. SLU Centrum för naturvägledning (CNV) har utnämnt Årets naturvägledning 2023 i fyra kategorier. Mottagare av utmärkelsen är Los skolas guidade turer i Hamra nationalpark, Naturmorgon i SR P1, Martina Kiibus naturguidningar i Tyresö kommun, och Insektslandets insektsstig.
  • 23 oktober 2023

    Nytt från CNV oktober och CNV fyller 15!

    CNV fyller 15 år. Läs om nedslag i CNV:s femtonåriga historia i ett färskt nummer av Nytt från CNV. Läs reportage om besök av naturvägledare från Minnesota. Passa på att anmäla dig till mångfaldskonferensen.
  • 05 september 2023

    Nytt från CNV - september 2023

    Nytt från CNV Senaste nytt från SLU Centrum för naturvägledning.
  • 22 juni 2023

    Naturvägledaren 1/2023: Så får biologisk mångfald liv

    Ängsö nationalpark. Foto: Per Bengtson. Vision år 2050: En värld där människan lever i harmoni med de andra arterna på vår planet.
  • 15 juni 2023

    Nytt från CNV - juni 2023

    Nytt från CNV Senaste nytt från SLU Centrum för naturvägledning.
  • 26 februari 2021

    Utbildningspaket för flerspråkiga naturvägledare

    Vi behöver bli fler naturvägledare som kan många olika språk. Naturvägledare fungerar som medupptäckare och kan bidra till att deltagaren utvecklar sin egen relation till naturen och kulturlandskapet. Naturvägledningen kan också främja sociala interaktioner och ge nya svenskar en lokal förankring. CNV:s utbildningspaket är till för er som vill skapa möjligheter för nya svenskar att utbilda sig till naturvägledare.
  • 06 april 2023

    Nominera Årets naturvägledning 2023!

    Krans för Årets naturvägledning Var finns Sveriges mest inspirerande naturvägledning? I november delar CNV ut utmärkelsen Årets naturvägledning 2023. Det går nu att nominera aktiviteter, verksamheter och personer som gör extraordinära insatser och bidrar till att utveckla naturvägledningen i Sverige. Fram till 30 september är du välkommen att nominera naturvägledning som du upplevt eller själv tagit fram!
  • 06 april 2023

    Nytt från CNV - april 2023

    Nytt från CNV Senaste nytt från SLU Centrum för naturvägledning.
  • 27 mars 2023

    Nytt från CNV – mars 2023

    Nytt från CNV Senaste nytt från SLU Centrum för naturvägledning
  • 14 oktober 2020

    Upptäck vår vilda natur – på distans

    Kvinna vid vatten håller i en fisk. Foto. Hur påverkas vilda djur av klimatförändringar? Hur ser fiskars livscykel ut? Och hur lever vilda djur och människor tillsammans i olika delar av världen? Vid SLU har du chansen att utforska vår vilda natur tillsammans med världsledande forskare i hela sex distanskurser.
  • 19 januari 2023

    Nytt från CNV - januari 2023

    Nytt från CNV Senaste nytt från CNV
  • 13 januari 2023

    Platsen i fokus i naturturismen

    Forum för naturturism är en nationell samling för företag, organisationer och andra aktörer som vill utveckla en hållbar besöksnäring i Sverige. Den 15-16 november 2022 genomfördes forumet i Lycksele. Tove Berg representerade SLU Centrum för naturvägledning på plats och spanade efter hur naturvägledning kommer in i naturturismen. Läs hennes iakttagelser i denna artikel.
  • 09 november 2022

    Naturvägledaren 3/2022: Naturvägledning och klimatkrisen

    Collage med intervjupersoner Hur kan vi prata om klimatkrisen med deltagare i naturen? Möt åtta naturvägledare som gör det på olika vis.
  • 04 november 2022

    Nytt från CNV - oktober

    Logga för Nytt från CNV Senaste nytt från CNV
  • 07 september 2022

    Nytt från CNV - augusti

    Logga för Nytt från CNV Senaste Nytt från CNV
  • 29 juni 2022

    Nytt från CNV - juni

    Logga för Nytt från CNV Senaste Nytt från CNV
  • 20 juni 2022

    Naturvägledaren 2/2022: Utvärdering och besökarstudier

    Dialog med besökare vid Gamla Uppsala högar Detta nummer av Naturvägledaren ägnar vi åt konsten att utvärdera naturvägledning. Genom utvärdering kan du som naturvägledare lära dig mer om dina deltagare, få hjälp att reflektera över och utveckla dina metoder och vägval och inte minst, utvecklas i din yrkesroll. Välkommen att läsa om process- och resultatutvärdering, om att ”mäta” naturkontakt, metoden tankelistning, att observera besökare och mycket mer.
  • 03 juni 2022

    Världsmiljödagen 5 juni

    Världsmiljödagen 5 juni Nu är det inte bara hänryckningens tid. Det är också uppryckningens tid för planeten. Världsmiljödagen 5 juni är en möjlighet att samlas för att fira och värna jordens miljö.
  • 05 april 2022

    Nytt från CNV - april

    Logga för Nytt från CNV Senaste Nytt från CNV
  • 28 februari 2022

    Klimatpsykologi för naturvägledare

    Dokumentation från CNVs digitala morgonmöte med Frida Hylander 15 februari
  • 20 december 2021

    Oro, hopp och handling i klimatkrisens tid

    Dokumentation från CNVs digitala morgonmöte med Erika Bjerström 14 december
  • 24 februari 2022

    Nu kan du möta personerna bakom vinnarna och finalisterna i Årets naturvägledning 2021

    Lisa Adelsköld och Lisa Behrenfeldt Genom utmärkelsen Årets naturvägledning 2021 kom SLU Centrum för naturvägledning i kontakt med en stor mängd inspirerande naturvägledning. I detta nummer av Naturvägledaren berättar finalisterna om sina verksamheter och delar med sig av sina bästa tips.
  • 20 december 2021

    Oro, hopp och handling i klimatkrisens tid

    Dokumentation från CNVs digitala morgonmöte med Erika Bjerström 14 december
  • 07 december 2021

    Årets naturvägledning 2021 prisar arbete med att öka ungas kunskap om naturen

    Barn på klippa vid hav. Foto. SLU Centrum för naturvägledning (CNV) har utnämnt Årets naturvägledning 2021. Äventyrsgruppen på Miljöverkstan Flaten och Utbildningsplats skärgården vinner var sin kategori. Pristagarna har fokuserat på att öka ungas kunskap om naturen och att inspirera med naturupplevelser. Utöver detta delades två hedersomnämnanden ut.
  • 18 november 2021

    Finalister i Årets naturvägledning 2021

    nvl-kollage Nu är tio finalister utsedda till Årets naturvägledning. Juryn väljer nu ut vinnare i de två kategorierna. Utmärkelsen kommer att delas ut på Friluftslivets års konferens i Åre 6-7 december.
  • 18 november 2021

    Naturens och naturvägledningens betydelse för vår hälsa - dokumentation från webbinarium

    Nu finns dokumentation från webbinariet "Vitamin N - om naturens och naturvägledningens betydelse för vår hälsa".
  • 27 september 2021

    Gilla naturen – kul tävling för mellanstadiet

    Gilla naturen tävling 2021 Missa inte Gilla naturen 2021 – en tävling för mellanstadiet som inspirerar till roliga utelektioner i vardagsnära natur.
  • 16 augusti 2021

    Tankesmedja för friluftsliv 7-8 september med nytt upplägg

    Tankesmedjan för friluftsliv är en årlig samlingsplats för dialog och utveckling av friluftslivet. 2021 års digitala tankesmedja ger nya möjligheter att sammanföra olika erfarenheter i åtta lärande "fall" där alla deltagare kan påverka utfallet.
  • 02 juni 2021

    Upplev oväntad mat på oväntad plats med digital utflyktslåda

    Ett sällskap med gamla och unga personer har picknick vid en å. Foto. Under coronapandemin har ”äta ute” fått en ny mening. Aldrig tidigare har så många varit ute i naturen och grillat korv eller picknickat. Nu när naturen är som vackrast vill vi ”elda på” äta ute-trenden ännu mer genom att erbjuda en digital utflyktslåda full med roliga och lite oväntade förslag på utflyktsmål i Uppsala län. Utflyktsmålen kombineras med tips på mat med historisk anknytning att äta vid historiska platser, tips på ätliga växter och en fototävling.
  • 24 februari 2021

    Nya miljöministern på årets Flora- och faunavård

    Nu slår SLU Artdatabanken upp portarna för årets Flora- och faunavårdskonferens. Flora och faunavård är en mötesplats för kunskap och människor inom naturvård. Per Bolund, ny miljö- och klimatminister är en av många talare på konferensen som i år blir digital.
  • 25 februari 2021

    Dokumentation från seminariet Älgen i rummet

    Akvarell med älg och landskap. Seminariet Älgen i rummet – konsten att kommunicera allemansrätten, genomfördes 28 januari 2021. Här finns dokumentation från seminariet med inspelning av alla föreläsningar.
  • 20 mars 2020

    Äntligen finns ett nationellt nätverk inom limnisk pedagogik!

    SLU Centrum för naturvägledning (CNV) har på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten (HaV) startat ett efterlängtat nätverk inom limnisk pedagogik. Syftet med nätverket är att underlätta för aktörer som arbetar med limnisk pedagogik att komma i kontakt med varandra för att utbyta idéer, starta samarbeten, och stötta varandra.
  • 04 november 2019

    Ny bok för ännu bättre naturvägledning i Norden

    Naturvägledning handlar om att använda naturupplevelser för att öka människors kunskap och engagemang, och stärka deras relationer till naturen. Det handlar också om levande samtal i och om våra landskap, och hur vi brukar dem. Idag lanseras en ny bok som lyfter naturvägledningens potential och inspirerar till mer och ännu bättre upplevelser i Nordens natur- och kulturlandskap. Boken har tagits fram av SLU Centrum för naturvägledning i samarbete med nordiska kollegor.
  • 18 juni 2018

    Tävling: Sveriges mest inspirerande naturvägledning

    En grupp människor utomhus. I bakgrunden vatten och berg. Foto. Var finns Sveriges mest inspirerande naturvägledning? Nominera i tävlingen.
  • 14 februari 2017

    Satsning för skolklasser om skyddad natur

    Nu lanseras Gilla naturen, som är ett läromedel och en tävling för årskurs 4-6 om att upptäcka och uppskatta natur. Syftet är att uppmuntra naturvistelse hos barn och unga och inte minst uppmärksamma att barnens natur är viktig och behöver skyddas. Vinsten är en resa till en av Sveriges 29 nationalparker och tio finalister blir en del i en utställning om barns tankar om naturskydd på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Satsningen är ett samarbete mellan Centrum för naturvägledning på SLU och Naturhistoriska riksmuseet.
  • 16 februari 2017

    Skolklasser kan vinna resa till nationalpark

    Nu lanseras Gilla naturen, ett läromedel och en tävling för årskurs 4–6 om att upptäcka och uppskatta natur. Vinsten är en resa till en av Sveriges 29 nationalparker och tio finalister blir en del i en utställning om barns tankar om naturskydd på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
Publicerad: 22 januari 2024 - Sidansvarig: cnv@slu.se
Loading…