Höjdpunkter i CNVs verksamhet 2024

Senast ändrad: 07 mars 2025
Naturum Tåkern.

Vad gjorde vi på CNV 2024? Här är några höjdpunkter – genomförda i samarbete med naturvägledare och andra aktörer.

Biologisk mångfald

Naturlyftet 2025–2030

CNV påbörjade tillsammans med aktörerna i nätverket Naturens år arbetet med satsningen Naturlyftet som ska genomföras 2025–2030. Det är en bred kraftsamling för kommunikation om biologisk mångfald i Sverige i linje med The Global Biodiversity Plan.

 

Gökotta med CNV – våra återkommande morgonwebbinarier

Dialog om klimat

Hur kan vi ha samtal om klimat som leder till förändring? Vi mötte Paula Richter från Klimatpsykologerna den 19 mars .

Naturens kalender förändras

Ett morgonwebbinarium den 25 april handlade om hur klimatförändringarna påverkar årstidsväxlingarna – och hur vi genom medborgarforskning kan bidra till att rapportera om vad som händer i naturen.

De små landen – i Elin Wägners fotspår

Gökotta bokspecial med presentation av boken om landskapets förändring och samtal om Elin Wägner som inspiration för naturvägledare ägde rum den 3 oktober med naturvägledaren och författaren Josefine Gustafsson.

 

Nationalparker

Webbinarier för nationalparksförvaltare

CNV har genomfört två webbinarier för förvaltare av nationalparker. Ett den 31 maj om att anlita och arbeta med volontärer i besöksverksamhet för skyddad natur och på naturum
och ett om skyltar i skyddad natur inför revideringen av Naturvårdsverkets skylthandbok den 9 december.

Naturvägledning i blivande nationalparker

CNV har medverkat i utvecklingsarbete för kommunikationen i de blivande nationalparkerna Bästeträsk och Nämdöskärgården. Aktörer som är intresserade av att bli nationalparkernas framtid samarbetsparter och visa områdena för besökare har nätverkat och pratat naturvägledning både digitalt och på plats i båda områdena.

Aktörsutbildningar för Sveriges nationalparker

CNV har hållit i utbildning världsledande pedagogik i tre befintliga nationalparker: Tresticklan, Åsnen och Store mosse.

 

Naturum och klimat

En klimatutställning ”Räkna med förändring” har skapats för och med naturum Trollskogen på Öland och Tåkern i Östergötland. Utomhusutställningen handlar om förändringar i årstidsväxlingarna – fenologi – och kommer att utvärderas och anpassas för andra platser och naturum i landet. 

Tre workshops om klimat och konst har genomförts vid naturumen Store Mosse, Ottenby och Tyresta/Nationalparkernas hus i samarbete med Konstakademien och lokala konstnärer.

Seminariet Klimatkrisen och konsthistorien arrangerades den 28 nov i Stockholm tillsammans med Konstakademien.

Klimatmoduler för naturum. Ett fakta- och inspirationsmaterial för naturum utvecklas av naturum Kullaberg: Det ska underlätta guidningar och aktiviteter vid naturum i Sverige. Materialet lanseras i mars 2025. 

 

Vandringsleder

CNV stöttade fyra vandringsleder med att utveckla naturvägledning: Höga kusten-leden, Sundsbyleden på Tjörn, en led runt Skräddartorpsån i Malingsbo-Kloten och Jämt-Norge-vägen/Kårboleleden Jämtland. Vandrande workshops om besökargruppers perspektiv, träff med lokala aktörer och workshop för att ta fram teman genomfördes.

I samarbete med Pilgrimscentrum i Vadstena har CNV i brett samarbete med aktörer från naturvård, kulturmiljövård, friluftsliv, turism och markägare utvecklat metoder för planering av natur- och kulturvägledning - och planerat för reflektionsplatser längs pilgrimsleder vid sjön Boren och Hagebyhöga rikkärr. 

CNV producerade ett temanummer av Naturvägledaren om naturvägledning längs vandringsleder.

 

Allemansrätt, folkhälsa

Nya kommunikationsråd om allemansrätten

Webbinarium i mars 2024 om det nya sättet att kommunicera om allemansrätten, bakgrunden till råden – och hur du kan använda dem. 

Lönnrosor och kokkaffe

CNV och Upplandsstiftelsen i arrangerade ett seminarium om vardagsnära naturupplevelser för seniorer den 26 september. 

 

Limnisk pedagogik

CNV samordnar ett nätverk för att utveckla vattenpedagogik i sötvatten:

Digitalt studiebesök på norskt vildlaxcenter

CNV höll ett digitalt studiebesök på det spektakulära vildlaxcentret i Laerdal i Norge den 12 september. Centret har en inspirerande pedagogisk verksamhet.

Konferensen Att sprida ringar på vatten 2024

Konferensen 9-10 oktober, Uppsala var årets stora mötesplats för alla som är intresserade av utomhusbaserat lärande i vattenmiljöer. Konferensens fokus var att lyfta olika sätt att kommunicera och som är användbara både i marina och limniska miljöer.

Vad händer under ytan på vintern? 

En limnisk träff i april 2024 handlade om hur man kan använda vattendrag som en pedagogisk resurs vintertid.

Världsvattendagen - Vatten för fred

SLU Centrum för naturvägledning uppmärksammade världsvattendagen 22 mars. Temat var att hur hushållning med vattenresurser kan bidra till att säkra fred för kommande generationer.



Nordiskt samarbete

Nordiskt samarbete om utbildning
CNV samarbetar med kollegor i de nordiska länderna för att stärka samarbetet kring utbildning om naturvägledning i Danmark, Island, Norge, Sverige och Finland. Som en del av ett Nordplus-projekt planerades ett nordiskt seminarium i Uppsala 2025, med fokus på de som utbildar naturvägledare och utomhuspedagoger.

 

Forskning om naturvägledning

Nature interpretation Lab

CNV utvecklar forskning om naturvägledning och arbetar med att kombinera teoretisk och praktisk kunskap för reflektion och lärande inom Nature interpretation Lab (NiLab).

Forskningssymposiet "Interpreting, learning and being with natureculture.”

22-23 april organiserade CNV ett forskningssymposium som samlade forskare och naturvägledare på Ultuna. 

Nature interpretation webinar #1

Temat för webbinariet var “Foraging and Crafting Knowledge: Going Beyond Walking, Seeing, and Being”. Det hölls och inleddes av forskaren Andrew Butler den 16 oktober.

Nature interpretation webinar #2

Den 10 december, presenterade Jasmine Zhang, forskare på CNV sina tankar och bjöd till samtal kring dagens ämne: “Trails and tales in landscapes and histories”. 

 

Nyhetsbrev 2024

Dokumentation från CNV:s aktiviteter

Andra höjdpunkter från CNV:s historia

 


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv