Naturvägledaren 2/2024: Naturvägledning längs leder

Senast ändrad: 18 december 2024
En udde där vattnet skymtar, en stor ek står i bakgrunden

En skylt med citatet ”Det anstår inte den vise att ha bråttom” hälsar den som vandrat längs Vätterns strand och kommer fram till Vadstena. Åttabarnsmamman Birgitta, senare den heliga Birgitta, vandrade år 1349 till Rom för att försöka styra upp katolicismen och be påven om lov att starta en nunneorden. Hon inspirerar fortfarande. Den som vill vandra i hennes spår kan nu göra det längs pilgrimsleden St Birgitta Ways som snart är möjlig att följa från Hamburg till Vadstena. 

Till höger, Birgittas udde. Foto: Eva Sandberg

Pilgrimsleder tycks svara mot ett behov i vår tid. Allt fler söker både yttre och inre upplevelser genom vandring. Organisationen Pilgrim i Sverige blev nyligen medlem i Svenskt Friluftsliv. Många andra planerar också för vandringsleder just nu. Samverkan behövs och ett nationellt ramverk för arbetet tas fram i ett brett samarbete mellan olika aktörer och organisationer.

Rätt naturvägledning på rätt plats för alla som vandrar genom våra landskap är förstås en självklarhet - och en möjlighet för naturvägledare. CNV har jobbat med vandringsleder i år. Läs mer om några av dem vi mött i detta nummer av Naturvägledaren. Stort tack till Åsa Ottosson som gjort intervjuerna.

Eva Sandberg, föreståndare CNV

 

Innehåll i Naturvägledaren 2:2024

Att kommunicera natur och kulturarv längs pilgrimsleder (PDF)

Att levandegöra Heliga Birgitta

Trygghet och variation på Botnialeden

Ungdomar och seniorer gav nya idéer

GPS och mobiltelefon lockade nya målgrupper

Världsarv med gränsöverskridande naturvägledning


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv