Kontaktinformation
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
En sittbänk, ett tänkvärt citat och en QR-kod som leder till en intervju eller musik. Förundranstexter kring natur, kulturarv och biologisk mångfald. Det är några av idéerna bakom naturvägledningens innehåll på pilgrimslederna.
Pilgrimsvandring, i sin ursprungliga mening, handlar om att göra en vallfärd till en helig plats. I ett nutida sammanhang kan man säga att en pilgrim är en person som utöver kroppslig ansträngning och naturupplevelser söker en existentiell dimension med sitt vandrande.
– Det är en inre vandring i den yttre vandringens form, säger Eva Hagström, pilgrimsutvecklare på Pilgrimscentrum i Vadstena.
Före Gustav Vasa och protestantismens intåg var Vadstena ett katolskt centrum som tog emot tusentals pilgrimer varje år. Detta berodde bland annat på att Birgitta Birgersdotter, – så småningom Europas skyddshelgon Heliga Birgitta – levde och verkade här under delar av sitt liv på 1300-talet.
– Birgitta var en otroligt modig kvinna och är en förebild även i vår tid – men idag är det fler som känner till henne utomlands än här, säger Eva. Det vill vi ändra på.
De urgamla pilgrimslederna kring Vadstena – Birgittalederna eller Saint Birgitta ways – utvecklas nu för att passa dagens pilgrimsvandrare med koncept för allt ifrån enkelt boende (Pilgrims welcome) till mat (Pilgrimsmat). Lederna är ett samarbete mellan flera pilgrimsleder i alla väderstreck och knyter samman Vadstena med andra pilgrimsorter i Norden och Europa.
– Vi vill få tillbaka Vadstena på världskartan, säger Eva. En pilgrimsled härifrån till Trondheim blir svår att slå.
De flesta pilgrimsvandrare kommer dock bara att gå vissa sträckor, det är hon högst medveten om.
– Det räcker med att vara ute och pilgrimsvandra i några dagar för att man ska få en fin upplevelse, säger hon.
Med internationella leder som förebild har Pilgrimscentrum i en första satsning valt ut sträckorna Jönköping–Vadstena och Linköping–Vadstena, totalt 7–8 mils vandring. Lederna har rustats upp i samarbete med Region Östergötland, och nya kontakter knyts kontinuerligt beträffande boende, mat och öppna kyrkor.
– Pilgrims welcome-nätverket växer spontant underifrån, märker vi.
Det finns ganska få skyltar som informerar om Heliga Birgitta längs pilgrimslederna kring Vadstena som det ser ut idag. Eftersom gruppvandringar med färdledare varit vanligast har inte behovet varit så stort.
– Men vi tror att det är individuellt vandrande som kommer att växa mest, säger Eva.
Alltså satsas det på självguidning längs lederna. För att få hjälp med att ta fram en naturvägledningsplan speciellt anpassad för pilgrimsleder har hon kontaktat SLU Centrum för naturvägledning (CNV).
– Vi vill ha hjälp med att levandegöra kultur- och naturarvet längs lederna, säger Eva.
Ett stort steg i rätt riktning togs på en workshop i fält med CNV där markägare, länsstyrelsefolk, representanter från Svenska kyrkan, friluftslivssamordnare från kommuner och andra intressenter träffades för att vara kreativa tillsammans.
Två platser valdes ut: Birgittas udde, en vacker plats där Heliga Birgitta periodvis bodde med sin familj, samt ett nyligen restaurerat rikkärr med höga naturvärden sex–sju kilometer från Vadstena.
Birgittas udde. Foto Eva Sandberg
På Birgittas udde tänker Eva Hagström att det kanske kan räcka långt med en plats att sitta på, ett fint citat och en QR-kod som leder till mera information.
– Där kan man sitta på samma plats som Heliga Birgitta och fundera över livet.
När det gäller rikkärret känns det viktigt att försöka väcka pilgrimsvandrarens fascination kring arterna och våtmarkens speciella ekologi. Då blir det tydligt att naturen påverkas av hur vi lever och att vi också kan bidra till att naturen mår bättre, enligt Eva. Människan kan välja att återställa naturen som man gjort här. Det är också något man kan fundera över när man sitter och samlar kraft inför att gå vidare.
– Dessutom syns faktiskt klosterkyrkan väldigt väl från våtmarken. Utöver naturrikedomen på plats ger den utsikten en existentiell dimension, säger hon.
Att utveckla möjligheten att nå fler berättelser via QR-koder och mobiltelefon är något som känns som en bra väg att gå på bägge platserna. På så vis kan både den som vill veta mer om Heliga Birgitta och om hur man återställer en våtmark få sitt lystmäte.
Idag ser man fler äldre vandrare på det fyrtiotal pilgrimsleder som finns i Sverige. Därför vill Pilgrimscentrum framöver satsa på att nå yngre människor, exempelvis universitetsstudenter, som ofta stressar mycket. Hon tror att de fördjupande upplevelserna i pilgrimsvandringen skulle göra dem gott.
– Vi erbjuder det goda och det enkla, säger hon. Några dagars vandring kan hjälpa en att landa i sig själv.
Intervju och text: Åsa Ottosson
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv