Trygghet och variation på Botnialeden

Senast ändrad: 11 december 2024
Foto på Lotte Nord

Lättillgängliga texter för en bred målgrupp var ledstjärnor när friluftsfrämjaren Lotte Nord planerade naturvägledningen längs nyinvigda Botnialeden med ont om resurser men gott om driv och inspiration.

Den nästan fem mil långa Botnialeden började med en tanke i friluftsfrämjaren Lotte Nords huvud. Som aktiv låglandsvandringsledare i Njurundakretsen tyckte hon att det behövdes en led norrut från Galtström till Sundsvall. Tillsammans med den befintliga Kustleden söderut skulle man här kunna få över tio mil vandring sammanlagt.
– I mina hemtrakter finns både vacker natur och gott om människor med vandrings- och idrottsintresse. En ny led skulle öka stoltheten över bygden, säger Lotte.

Hon lade fram idén för styrelsen i sin lokalavdelning Friluftsfrämjandet Njurunda och fick klartecken att arbeta vidare.
– Jag är sån – kläcker idéer och sen vill jag helst att det ska gå fort, säger hon.

Tydliga och genomarbetade idéer gav LONA-medel

Botnialeden, som invigdes i maj 2024, är både kust-, skogs- och stadsnära och passerar många besöksmål, kaféer och övernattningsmöjligheter. Tanken med det sistnämnda är att gynna lokala företagare genom att dra mer folk till trakten.

Målgruppen man siktade på var bred och kanske lite naturovan, som familjer med större barn, tillresta turister, nya svenskar och människor som vill träna inför en fjällvandring. Tydlig märkning av leden skulle prioriteras. Att hon själv skulle guida vandringsgrupper på Botnialeden ingick också tidigt i målbilden.
– Jag vill att nya grupper ska känna sig trygga att ge sig ut, säger hon.

Tillsammans med Sundsvalls kommun och Länsstyrelsen i Västernorrland sökte främjarkretsen LONA-pengar från Naturvårdsverket för att finansiera en del av projektet. Beslut om medel kom 2021.

Ledens skyltning ger vandraren en varierad berättelse

Botnialeden följer i möjligaste mån befintliga skogsvägar och stigar för att minska behovet av framtida underhåll. Samtidigt som Lotte hittade och skrev avtal med cirka 150 markägare började hon arbeta med idéer och texter till ledens cirka femtio skyltar. Lättillgängligt, varierat och gärna lite roligt skulle det vara, med allmänna och lokala naturfakta, historia, geologi med mera.

Texterna expertgranskades och en professionell formgivare och dito illustratör anlitades. Förutom naturvägledningsskyltarna gjordes startskyltar till sju olika platser längs leden med karta och förslag på kortare rundor i närheten, liksom tips om kollektivtrafik och andra praktikaliteter.

Alla skyltar trycktes i färg på väderbeständigt aluminium och sitter nu längs de fem milen. Dessutom bankade Friluftsfrämjandet Njurunda ner mindre vägledningsskyltar vid stigkorsningar och andra kluriga ställen och målade brandgula markeringar på träd och fristående stolpar. Runt tio personer var mer eller mindre inblandade i det praktiska och ibland ansträngande arbetet ute i fält.

Informationsskylt längs Botnialeden visar en rördrom

En av skyltarna längs Botnialeden. Foto: Lotte Nord

Leden har blivit prisad och är välanvänd...

Sedan Botnialeden invigdes har den blivit mycket omskriven, och Friluftsfrämjandet i Njurunda har fått pris för sitt arbete. Själv har Lotte redan lett vandringar på Botnialeden, och fler ska det bli framöver.

Hon vill gärna att andra vandrare ska höra av sig med synpunkter på leden vilket är lätt eftersom ett direkttelefonnummer finns på varje skylt, jämte samarbetspartnernas logotyper.
– När någon ringer och ger beröm blir jag glad, säger hon, men poängterar att alla synpunkter är välkomna.

För att få reda på hur många vandrare som rör sig på Botnialeden hoppas hon att Sundsvalls kommun ska sätta upp besöksräknare. Men hon har sett att några nygjorda stigavsnitt numera är väl upptrampade.
– Gamla stigar och körvägar som inte använts på länge har återskapats av vandrarnas fötter. Det är också ett fint kvitto på att arbetet lönat sig, säger Lotte.

... men det finns utvecklingspotential

Som hon ser det är Botnialeden inte klar, utan under ständig utveckling. Friluftsfrämjandet i Njurunda kommer fortsätta ordna aktiviteter och happenings i anknytning till leden. Kretsen vill också söka pengar för att ta fram en broschyr och förbättra sin hemsida för att kunna marknadsföra leden mer.

Kanske kommer Lotte Nord eller en annan friluftsfrämjare att ta Botnialeden vidare från Södra berget i Sundsvall mot Timrå i framtiden, gärna via Selånger där S:t Olavsleden mot Trondheim i Norge börjar. Det är inte läge just nu av olika skäl, men hon har det i bakhuvudet.

Till framtida ledprojekt hoppas hon på ett enhetligt, modernt, nationellt skyltsystem för vandringsleder.
– Å andra sidan kanske det har sin charm att det är olika på olika leder. Huvudsaken att det är begripligt och pålitligt för användaren.

 

Intervju och text: Åsa Ottosson


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv