Projektansvarig: Teun Dekker, Växtskyddsbiologi, SLU Alnarp.
Medarbetare: Belén Cotes Ramal, Växtskyddsbiologi, SLU Alnarp.
I intensivt brukade odlingslandskap har bristen på habitat utanför grödan en negativ inverkan på bevarandet av nyttoorganismer. Lokala manipuleringsmetoder kan förbättra biologisk bekämpning genom att öka förekomst och vitalitet av naturliga fiender.
Hypotesen är att olika blommande växter som finns i närheten av kålodlingar har en betydande potential att förbättra guldögonsländor som biologiska bekämpningsorganismer av skadeinsekter. Detta eftersom vuxna guldögonsländor kan använda blommor som pollen- och nektarresurser och därefter hitta lämpliga äggläggningsplatser i närliggande grödor, där deras larver sedan är rovlevande på unga stadier av de viktigaste kålskadegörarna (Figur 1).
Det övergripande projektmålet är att reducera användningen av växtskyddsmedel mot kålskadegörare genom att underlätta odlarnas beslut i val av blommande växter för att gynna guldögonsländor.
De tre specifika projektmålen är:
- Att undersöka förekomsten av guldögonsländepopulationer i kålgrödor och undersöka inverkan av blommande resurser på dem i ett fältförsök.
- Att kvalitativt identifiera polleninnehållet, konsumerat från blommor i remsorna, i vuxna guldögonsländors matsmältningsorgan.
- Att bestämma guldögonsländelarvers bytespreferens av de viktigaste skadeinsekterna i kål genom PCR-baserade tekniker för att detektera bytesrester i larvernas magar.