Förslag på studentarbeten
Senast ändrad: 12 september 2024
Här samlar vi förslag på ämnen för studentarbeten från branschorganisationer, intressenter och andra aktörer. Om du som student är intresserad av att arbeta med något på listan kontakta oss så förmedlar vi vidare kontakt. Listan kan komma att fyllas på allt eftersom fler organisationer skickar in.
Från KRAV
Växtodling
- Utreda möjliga växtföljder/samodling för att öka andel baljväxter och övriga proteingrödor i ekologiska växtföljder.
- Utreda möjligheter för ekologisk grönsaksproduktion utan stallgödsel. Underlag som kan användas som stödmaterial för producenter.
- God vattenhushållning blir viktigare och viktigare. Ta fram underlag till utformning av kriterier för att inkludera vattenhushållning i KRAVs regler.
- Utreda alternativ till torv i jordprodukter och möjligheter till att fasa ut torv i ekologiskt certifierade jordprodukter.
Biologisk mångfald
- Ta fram underlag som kan användas till stöd för ekologiska lantbrukare att, utifrån förutsättningarna på den egna gården, utveckla sätt att ytterligare främja den biologiska mångfalden.
- Ta fram data till RISE nyligen lanserade biodiversitetsdatabas BDDB. BDDB innehåller ett stort utbud av biodiversitetsfotavtryck av vegetabiliska produkter från hela världen, men bara ett fåtal animaliska produkter, och inga ekologiska animaliska produkter överhuvudtaget. KRAV har fått en förfrågan från RISE om att inkomma med vissa data för att ekologiska animaliska produkter ska komma med i BDDB och delar av detta skulle kunna passa som ett studentprojekt för hösten 2024 eller våren 2025.
Djurvälfärd
- Antibiotikaanvändning i ekologisk produktion i Sverige. Kartläggning och förbättringspotentialer.
- Värphöns - byte av hybrid. Möjligheter och begränsningar att hitta en hybrid/ras som är mer anpassad, och ändå lönsam, för ekologisk produktion.
- Hur kan man minska smågrisdödligheten i ekologisk produktion?
Klimat
- Kolinlagring i ekologiskt lantbruk – hur kan den öka? Eventuellt också titta på hur det skiljer sig mot andra produktionsformer?
Från Jordbruksverket
Eko
- Dieselförbrukning – skiljer det sig mellan ekologisk och konventionell produktion?
- Hur upplever grönsalsproducenter förändringarna i regelverket för växthusodling (krav på växtföljd och växtmångfald samt N-fixerande grödor)? Hur har man tagit sig an utmaningen? Har ekonomi/resultat förändrats?
- Fruktodlingar med multipla arter i samma rad samt grisar och höns i fruktodlingen. Effekt i produktionen? Ger detta t.ex. mindre problem med skadegörare?
- Kan odling av höstärter/luddvicker användas som kvävefixerande gröda för att ge fruktträd kväve innan/vid blomningen?
- Svavlets effekt på aminosyror i foderspannmål och fodersammansättning. Hur olika odlingsåtgärder kan påverka aminosyrasammansättningen.
- Ekopotatis - hur får vi kedjan från odlare till producent att fungera och var sitter bromsklossarna?
- Samverkan mellan gårdar. Till exempel mellan växtodlings- och djurgårdar (ingen vall tex på växtodlingsgård) och hur man kan skapa bra avtal.
- Optimal betesdrift på ekologiska gårdar.
- Odling av nya grödor tex hampa, quinoa m.m.
- Kontroll av knäpparlarver i ekologisk potatisodling.
Mer generellt
- Finns det regionala skillnader på konsumenternas val av potatissorter? T ex i Skåne, med mer influenser utifrån, andra konsumentgrupper m.m.
- En sammanställning av invasiva ogräs och råd om det (inkl. utsädesproblematiken).
- Sammanställning av alternativa strömaterial.
Pyralidrester i gödsel
- Pyraliders effekt på frögroning.
- Gränsvärden för pyralider för att produkter ska vara helt säkra för känsliga växter.