Djurhälsa hänger tätt ihop med avkastning och ekonomi. Här presenteras färska studier som på olika sätt tittar på hur ekologiska mjölkbesättningar hanterar djurhälsa och hur det påverkar ekonomin.
Forskaren Alastair Hayton vid Edinburgh University går i en nyligen publicerad artikel igenom de huvudsakliga problemen i mjölkproduktionen vad gäller djurhälsa och poängterar att samma problem och sjukdomar som finns i konventionell produktion återfinns i ekologisk produktion men att skillnader finns i hur vanliga sjukdomarna är, liksom i hur man går till väga för att komma till rätta med problemen. Han diskuterar hur olika sjukdomar påverkar ekonomin i ekologisk produktion jämfört med konventionell produktion.
Minimerad medicinanvändning
En forskargrupp (Ivemeyer et al, 2012) har undersökt hur medicinanvändning genom strukturerad planering kunde minimeras i ekologiska mjölkbesättningar i sju olika europeiska länder. Inom ett år reducerade den strukturerade planeringen användningen av mediciner samtidigt som djurhälsan inte försämrades och förbättrades i vissa avseenden. Författarna drog slutsatsen att den planering som företogs är ett möjligt sätt att minska medicinanvändningen utan att försämra djurhälsa och avkastning men att resultaten måste kompletteras med långtidsstudier.