SLU-nyhet

SLU-forskare svarar om närodlat

Publicerad: 29 oktober 2014

Närodlat växer sig starkt i Småland och Blekinge. SVT:s Smålandsnytt granskar trenden och ifrågasätter om närodlat alltid är bättre för miljön. Maria Wivstad, SLU, svarar att det inte automatiskt är så.

Bland annat detta skriver SVT Smålandsnytt:

– De växthusgaser som släpps ut vid transporten är en relativt liten del. Producerar lantbrukaren grönsaker och frukt kan det ha en betydelse, men vid köttproduktion så är det viktigare att se till djurhållningen och välfärden, säger Maria Wivstad, föreståndare för centrum för ekologisk konsumtion och produktion på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

...

Enligt Martin Sjödahl på Jordbruksverket finns det inga utformade regler kring vad som får kallas närodlat.

– Ekologiskt har ett tydligt regelverk som kontrolleras regelbundet. Närodlat är inte entydigt beskrivet. Vem som helst kan egentligen bestämma vad som är närodlat eller inte. I praktiken kan en närodlad gris vara uppfödd på foder som är transporterat från andra sidan jorden, säger han.


Kontaktinformation