SLU-nyhet

SLU-forskare svarar om eko i SVT:s Gomorron Sverige

Publicerad: 11 mars 2014

I Gomorron Sverige säger Elin Röös, forskare vid SLU, att närodlat och ekologiskt odlat är två frågor som ”man helst inte bör blanda ihop”. Intervjun är en del i SVT:s valgranskning #dinröst där ekomaten avhandlas som valfråga.

I morse var Elin Röös med i Godmorron Sverige, SVT skriver följande på sin hemsida:

”Finns ingen definition på närproducerat”
I Gomorron Sverige säger Elin Röös, forskare vid SLU, att det är två frågor som ”man helst inte bör blanda ihop”.

– Den största vitsen med att handla närproducerat är att stödja produktionen i närområdet och bidra till sysselsättningen helt enkelt, se till att vi har en livsmedelsproduktion i Sverige.

– Sedan finns det ingen definition på vad närproducerat är. Är det regionen, är det Sverige och så vidare.

Vad tycker du då? Vad är närodlat?

– Det beror på hur man ser det. Det är en viktig sak att komma ihåg att när man tänker på miljöpåverkan från kosten och det vi äter är det inte transporterna som är det stora problemet utan den största miljöpåverkan sker i produktionen. Och i begreppet närproducerat finns det inget som säger hur produktionen har skett.

Då svarar du i så fall att ekologiskt är viktigare än närodlat?

– Det beror på vilken aspekt. Det finns andra fördelar med närproducerat, om man till exempel tycker det är trevligt att vi har ett öppet landskap och så vidare finns det en stor vits att faktiskt köpa de produkter som produceras nära.

 


Kontaktinformation