Fakta:
På EPOK:s Webb-TV hittar du flera tidigare seminarier.
Över hundra personer lyssnade när Axel Mie presenterade sin kunskapssyntes om Ekologisk mat, hälsa och kvalitet den 27 maj. Förutom de som var med i Uppsala fanns det åskådare med på länk från Skara, Alnarp och via webbsändningen.
Publiken följde seminariet med stort intresse. Foto: Pelle Fredriksson
I föredraget gick Axel igenom hälsobegreppet och ifrågasatte det fokus som finns på enskilda "nyttiga" ämnen i maten. Han citerade bland annat några nutritionsforskare som menar att "Mat, inte näringsämnen, är den grundläggande enheten i näringslära" (citatet lyder i original på engelska: "Food, not nutrients, is the fundamental unit in nutrition").
Inga tydliga svar i jämförande studier av vegetabilier
Den forskning som har jämfört innehåll i ekologiska och konventionella livsmedel har främst jämfört enskilda näringsämnen. Där ger resultaten oftast inga klara besked om ekologiskt eller konventionellt är bättre förutom när det gäller fettsammansättning i animalier.
Ekologisk mjölk har bättre fetter
Undersökningar visar bland annat att ekologiska mjölkprodukter har högre andel omega-3-fettsyror. Axel förde ett resonemang om att det kanske är intressant att undersöka om man kan öka barns intag av omega-3 genom att byta till ekologiska mjölkprodukter.
Slutsatserna
Axel avslutade föredraget med följande lista över slutsatser:
Föredraget på Webb-TV
Den som missade lunchseminariet kan se det i efterhand på hemsidan:
På EPOK:s Webb-TV hittar du flera tidigare seminarier.