Hoppa till huvudinnehåll

Faktablad och broschyrer

Epoks faktablad och broschyrer kan vara kortfattade versioner eller utvalda delar av kunskapssynteserna, rapporter från seminarier eller workshops med mera. 

Produktion och användning av egenodlat spannmålsutsäde

Ett bra utsäde är en förutsättning för en lyckad spannmålsodling. Utsädet bör ha god grobarhet, vara friskt samt ha minsta möjliga inblandning av annat frö. Rensning och kvalitetstestning är betydelsefullt för att uppnå detta, men grunden läggs genom att ha kontroll över odlingsförhållanden, tröskning, torkning och lagring. I det här faktabladet ges råd främst riktat till ekologiska spannmålsodlare, men de flesta råden gäller dock oavsett odlingsinriktning.

Framsida av publikationen "Produktion och användning av egenodlat spannmålsutsäde". Närbild på spannmålskärnor bakom rubriken.

Regenerativt bete – Vad? Hur? Varför?

Regenerativt bete är ett begrepp som blivit alltmer förekommande under de senaste åren. Den här litteratursammanställningen syftar till att på ett tillgängligt sätt beskriva principerna, metoderna och målen med regenerativt bete.

Framsida av faktablad om regenerativt bete, en man leder en grupp kor genom en hage.

Pyralidrester i ekologiskt certiferade växtnäringsprodukter

De senaste åren har problem med rester av bekämpningsmedel med de verksamma ämnena pyralider uppmärksammats. I detta faktablad ges en kort sammanställning över pyraliders verkan på växter och hur problem med dessa kunnat uppstå i ekologisk odling.

Framsida av faktabladet, rubriken i grönt och en billd på en skadad tomatkvist längst ner.

Är det lönsamt att producera ekologiskt?

Sverige har som mål att öka dels jordbruksmarken som används till ekologisk produktion, dels konsumtionen av ekologiska varor. För att nå dessa mål behöver ekologisk produktion bli attraktivare och mer lönsam. Men vad vet vi egentligen om lönsamheten inom ekologisk produktion? I detta faktablad tittar vi närmare på vad forskare säger om lönsamhet i relation till ekologisk lantbruksproduktion och konsumtion samt beskriver några aspekter centrala för ekonomin på den ekologiska gården.

Framsida av faktablad om ekonomi, text och en biild på en dator och ett kreditkort.

Växtskyddsmetoder för småskalig ekologisk produktion

Grunden till ett gott växtskydd är densamma i alla odlingssystem, men i ekologiska odlingssystem är inga ogräsmedel tillåtna och ytterst få växtskyddsmedel används. I detta faktablad från Epok ges korta fakta om växtskyddsmetoder i ekologisk produktion i Sverige.

Framsida av faktablad om växtskydd.

Ekologiskt, regenerativt, agroekologi… – vad är skillnaden?

Under senare år har flera termer för olika odlingssystem ökat i popularitet inom lantbruket, i media och i livsmedelsföretags marknadsföring. I ett nytt faktablad presenteras kort ekologiskt lantbruk, agroekologi, bevarandejordbruk, permakultur, regenerativt lantbruk och skogsjordbruk samt hur de olika odlingsformerna hänger ihop och liknar eller skiljer sig från varandra. Texterna är ett utdrag från ekofakta.se.

Framsida av faktablad eko, regenerativt...

Fakta och råd om biostimulanter

I detta faktablad från Epok ges korta fakta och råd om användning av biostimulanter i svensk jordbruks- och trädgårdsodling. Faktabladet bygger på två stora internationella studier och några svenska fältförsök med biostimulanter som genomförts de senaste åren.

Framsida av faktablad om biostimulanter, en bild på en morot i jorden.

Material från OK-Net Ecofeed

Här har vi samlat materialet som kommit ur den svenska delen av projektet OK-Net Ecofeed, som syftat till att nå målen om 100 procent ekologiskt och regionalt producerat foder till grisar och fjäderfä inom Europa.

Fler faktablad och broschyrer

Publicerad: 30 oktober 2024 - Sidansvarig: janne.nordlund.othen@slu.se
Loading…