-
Sammanfattning avkastning och livsmedelsförsörjning i ekologisk produktion
Skördarna i ekologisk produktion är generellt lägre än i konventionell produktion. Det har därför... -
Stor variation i skördeskillnad mellan ekologisk och konventionell produktion globalt
Flera globala forskningssammanställningar har kommit fram till att ekologiska skördar i snitt... -
Ofta stora skillnader i avkastning mellan svensk ekologisk och konventionell produktion
I genomsnitt på nationell nivå för 2013 till 2017 var skörden av ekologiskt odlad spannmål 55-62... -
Mindre kvävegödsling ger mindre skördar av ekologiska grödor
En huvudorsak till mindre skördar i ekologisk odling är att gödslingen med kväve är betydligt... -
Hur kan ekologisk produktion bidra till en framtida hållbar livsmedelsförsörjning?
Om man vill producera samma mängd och typ av livsmedel i framtiden som vi konsumerar idag med...
Avkastning och livsmedelsförsörjning i ekologisk produktion
Skördarna i ekologisk produktion är generellt lägre än i konventionell produktion. Det har därför ifrågasatts om ekologisk produktion kan producera mat så det räcker till alla. Studier visar dock att det skulle vara möjligt att försörja den växande befolkningen med ekologiskt producerade livsmedel på befintlig jordbruksmark om konsumtionen av animaliska produkter begränsas och svinnet minskar i alla led i livsmedelskedjan. Genom en minskad konsumtion av kött i den rika delen av världen och högre skördar i låginkomstländer räcker jordbruksmarken för att producera mat till fler framöver. Detta gäller även om skördarna i det industrialiserade lantbruket skulle minska något. Att människor svälter idag beror inte på matbrist utan på att tillgången till mat är mycket ojämnt fördelad.