-
Sammanfattning - djurvälfärd på ekologiska gårdar
God djurvälfärd är en viktig målsättning inom ekologisk produktion. God djurvälfärd omfattar såvä... -
Grisar i ekologisk produktion
Ekologisk grisproduktion skiljer sig mycket från konventionell produktion. De ekologiska har... -
Mjölkkor och andra nötkreatur
Stor andel grovfoder från fleråriga klöver-gräsvallar, utevistelse och krav på att djuren ska ha... -
Lamm och får
En grovfoderbaserad uppfödning med utevistelse och bete ökar möjligheterna till naturligt beteend... -
Värphöns och slaktkycklingar
Mer utrymme i hönshusen och möjlighet till utevistelse i ekologisk äggproduktion ger hönsen...
Djurvälfärd på ekologiska gårdar
God djurvälfärd och djurhälsa är viktiga mål inom ekologisk animalieproduktion och man eftersträvar ett starkt djurskydd, i synnerhet som respekterar djurens behov att kunna utföra artspecifika naturliga beteenden. Att djur ska ha möjlighet att leva ett naturligt liv rankas högt i det ekologiska lantbruket och ses som en förutsättning för god djurvälfärd. I dagens ekoproduktion ges djuren också ofta goda förutsättningar att kunna utföra beteenden i enlighet med sina behov. Bland annat erbjuds de utevistelse, grovfoder och större vistelseyta, vilket främjar naturligt utforskande samt födosöks- och ätbeteenden. Den ekologiska djurhållningen har i många fall hälso- och djurvälfärdsfördelar, men inom vissa områden behövs förbättringar. Till exempel kan ekologiska djur ha ökad risk för vissa parasitsjukdomar som sprids då djuren går på bete. Ekologiska värphöns löper större risk för fjäderhackning och det är högre risk för grisar som går på bete att få benproblem. Viktiga områden för utveckling är, på samma sätt som i konventionell produktion, även juverhälsa hos mjölkkor och får och att öka överlevnaden hos lamm, smågrisar och slaktkycklingar.