-
Sammanfattning klimat och ekologisk produktion
Räknat per kg produkt är klimatpåverkan ungefär lika stor för ekologiska som för konventionella... -
Klimatpåverkan är ungefär lika stor från ekologisk som från konventionell mat
Räknat per kg produkt är klimatpåverkan ungefär lika stor för ekologiska som för konventionella... -
Kolinlagring i jordbruksmark – finns skillnader mellan ekologiska och konventionella jordar?
I genomsnitt globalt visar forskning att de ekologiskt brukade jordarna har en högre kolhalt än... -
Vad vi äter påverkar klimatet
Utsläppen från livsmedelssektorn står för cirka 20–30 procent av de globala utsläppen. Då ingår... -
Växthusgaserna - koldioxid, metan och lustgas
De tre viktigaste växthusgaserna som mänsklig aktivitet ger upphov till är koldioxid, metan och... -
Mer än klimat har betydelse för hållbarhet i lantbruket
Att snabbt minska utsläppen av växthusgaser är mycket viktigt för att förhindra ytterligare...
Klimat och ekologisk produktion
Räknat per kg produkt är klimatpåverkan ungefär lika stor för ekologiska och som för konventionella grödor. Det förklaras av att skördenivåerna för flera av de vanligaste grödorna är lägre i ekologisk produktion, samtidigt som utsläpp av växthusgaser per hektar är lägre från ekologiskt odlade åkrar jämfört med konventionella. Det medför att skillnaderna jämnas ut om man räknar utsläpp per kg produkt. Skillnader i skörd beror till stor del på att man inom ekologisk produktion ofta använder mindre mängd kväve per hektar. Mindre kvävegödsling ger lägre lustgasutsläpp från marken och utsläppen från produktionen av konstgödsel undviks också i ekologisk produktion.
Publicerad: 12 juni 2024 - Sidansvarig: janne.nordlund.othen@slu.se
Loading…