Etiska hänsyn vid offentlig upphandling av livsmedel

Senast ändrad: 11 augusti 2022

Syftet med detta projekt är att undersöka hur en etisk matris kan användas som beslutsstöd vid kommunal upphandling av livsmedel.

På senare tid har det debatterats flitigt om och hur etiska hänsyn (till exempel social rättvisa, djurvälfärd och miljöhänsyn) ska tas med vid offentlig upphandling av livsmedel.

Etisk matris Den etiska matrisen är ett verktyg för att analysera och utvärdera olika val ur ett etiskt perspektiv. Matrisen bygger på tre etablerade moraliska principer (respekt för välbefinnande, autonomi och rättvisa) och alla de intressenter som är relevanta för den specifika frågan. Intressenterna kan vara konsumenter, lantarbetare, livsmedelsföretagare, mjölkkor, framtida generationer eller naturen själv.

Etiska matrisen som beslutsstöd Syftet med detta projekt är att undersöka hur den etiska matrisen kan användas som beslutsstöd vid kommunal upphandling av livsmedel. Vi kommer besöka ett par kommuner och ordna workshops där tjänstemän och politiker deltar. De får använda matrisen som underlag för ett tänkt beslut, t ex om man ska servera vanligt eller rättvisemärkt kaffe på kommunens äldreboende. Under workshopen kommer vi anteckna hur diskussionen går och efter workshopen kommer vi samla in deltagarnas synpunkter. Tycker de att den etiska matrisen gjorde det lättare att diskutera och komma fram till ett bra beslut? Kan matrisen vara till hjälp för kommuner vid upphandlingar? Kan den utvecklas för att bli ett bättre verktyg? Detta material och de ifyllda matriserna blir underlag för vår vetenskapliga studie.

Fakta:

Projektledare och kontaktperson: Lektor Per Sandin, Institutionen för växtproduktionsekologi, SLU

Andra medarbetare: Payam Moula, Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad, KTH, Carl Brunius, Institutionen för livsmedelsvetenskap, SLU, Elin Röös, Institutionen för energi och teknik, SLU, Lena Ekelund Axelson, Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi, SLU, Lotta Rydhmer, Institutionen för husdjursgenetik, SLU

Projektperiod: hösten 2015 - våren 2016

Finansiär: Framtidens lantbruk, SLU


Kontaktinformation

Sedan 2017 har verksamheten vid Framtidens lantbruk tagits över av forskningsplattformen SLU Future Food

Kontakt SLU Future Food
futurefood@slu.se, 018-67 23 47
www.slu.se/futurefood