Kontaktinformation
Sedan 2017 har verksamheten vid Framtidens lantbruk tagits över av forskningsplattformen SLU Future Food
Kontakt SLU Future Food
futurefood@slu.se, 018-67 23 47
www.slu.se/futurefood
Här hittar du olika populärvetenskapliga publikationer från SLU:s forskningsplattform Framtidens lantbruk som var verksam 2009-2016. Verksamheten har sedan 2017 breddats och tagits över av forskningsplattformen SLU Future Food.
Publ. 2017. Rapporten diskuterar olika strategier för att mäta, uppmärksamma och hantera hållbarhet inom jordbruket.
Publ. 2017. Rapporten redögör för en kartläggning av förändringar av det svenska lantbrukets förutsättningar sedan 1990 och hur lantbrukare uppfattar och förhåller sig dessa förändringar. Uppsala län har använts som exempel för att fånga upp de effekter och skillnader som landskapet ger upphov till när jordbruket omvandlas över tid i ett helt län.
Publ. 2017. Rapporten redogör för en studie där man undersökt hur ett etiskt verktyg – den etiska matrisen – kan hjälpa beslutsfattare att fatta informerade beslut om etiska frågor i samband med offentlig upphandling av mat.
Publ. 2017. Framtidens lantbruks framtidsberättelser översatta till engelska.
Publ. 2017. Framtidens lantbruks verksamhetsberättelse för januari 2016–juni 2017 beskriver de olika aktiviteter som genomfördes inom forskningsplattformen under perioden.
Publ. 2017. Tre ramverk för hållbarhetsbedömning analyseras med avseende på hur hållbarhet definieras, vem som påverkar ramverkens innehåll och implementering och på vad ramverken utelämnar.
Publ. 2016. Hur står det till med det svenska lantbruket 2030? Vilka möjligheter, problem och utmaningar skulle kunna finnas då? Boken är ett resultat av en framtidsstudie som genomförts i samarbete mellan forskningsplattformen Framtidens lantbruk, SLU och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) under 2015 och 2016.
Publ. 2016. Rapporten sammanfattar forskningsresultat från projektet Kan vi producera mat i händelse av kris? Sårbarhet och resiliens på gårdsnivå i svenskt lantbruk som finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och forskningsplattformen Framtidens lantbruk, SLU.
Publ. 2016. Rapport från ett scenarioarbete i Norrbotten.
Publ. 2016. Framtidens lantbruks verksamhetsberättelse för 2015 beskriver de olika aktiviteter som genomfördes inom forskningsplattformen under 2015.
Publ. 2015. Rapporten redovisar resultaten från Framtidens lantbruks projekt Hållbar svensk proteinkonsumtion.
Publ. 2015. Rapporten redovisar resultaten från Framtidens lantbruks projekt Risker och hot mot det svenska lantbrukets livsmedelsproduktion.
Publ. 2015. Rapporten är en kunskapssammanställning som utförts av Anna Jansson och Åsa Berggren, SLU, på uppdrag av Framtidens lantbruk. Rapporten lämpar sig för användning i undervisning. Finns endast på engelska.
Publ. 2015. Infoblad om insekter som livsmedel. Texten är en populärvetenskaplig sammanfattning av en kunskapssammanställning som utförts av Anna Jansson och Åsa Berggren, SLU, på uppdrag av Framtidens lantbruk.
Publ. 2015. Framtidens lantbruks verksamhetsberättelse för 2014 beskriver de olika aktiviteter som genomfördes inom forskningsplattformen under 2014.
Publ. 2014. Infoblad med resultat från ett projekt med samma namn som genomförts av Framtidens lantbruk 2013-2014. Projektet finansierades av SLF och Framtidens lantbruk.
Publ. 2014. I regeringsförklaringen 2014 står det att Sverige ska ta fram en nationell livsmedelsstrategi. Framtidens lantbruk har skrivit ett inspel till strategiarbetet.
Publ. 2014. Framtidens lantbruks verksamhetsberättelse för 2013 beskriver de olika aktiviteter som genomfördes inom forskningsplattformen under 2013.
Publ. 2012. En rapport som använder scenarier för att identifiera framtida utmaningar och forskningsbehov för livsmedelsproduktion i Afrika söder om Sahara (endast på engelska).
Phase I (2009 - 2012) Publ. 2012. Rapporten sammanfattar verksamheten inom Framtidens lantbruk under den första fasen (2009 – 2012) (endast på engelska).
Publ. 2012. Rådslaget Framtidens nötköttsproduktion arrangerades den 8 februari 2012 i samverkan mellan Tillväxt nötkött och Framtidens lantbruk.
Publ. 2011. Rapporten redovisar fem scenarier som använts som utgångspunkt för att identifiera framtida utmaningar för livsmedelsproduktion och markanvändning och för att identifiera vilken kunskap och vilken forskning som kommer att behövas för att hantera dessa utmaningar. Rapporten redovisar också metodiken, byggstenarna och faktorerna som använts i scenarioarbetet.
Publ. 2011. Engelsk version av rapporten Fem framtidsscenarier för 2050 - förutsättningar för lantbruk och markanvändning.
Publ. 2010. Det presenterar sex övergripande utmaningar för uthållig livsmedelsproduktion i ett fyrtioårigt perspektiv. Syftet är att uppmuntra till multi-och tvärvetenskaplig forskning. Förhoppningen är att lantbruksforskningen kan stärkas genom att nya samarbeten och gemensamma ansökningar om forskningsprojekt kommer till stånd (endast på engelska).
Sedan 2017 har verksamheten vid Framtidens lantbruk tagits över av forskningsplattformen SLU Future Food
Kontakt SLU Future Food
futurefood@slu.se, 018-67 23 47
www.slu.se/futurefood