Diskussionsfrukost: Livsmedelsberedskap som håller

Senast ändrad: 25 juni 2024
Foto på surdegsbullar, ärtskott, körsbärstomater, äppeljuice och en kopp kaffe.

Fredagen 28 juni kl. 8–8:45, Hästgatan 12, Visby.

Länk till evenemanget i Almedalens program

Livsmedelsberedskap handlar ofta om att stå emot störningar på kort sikt, genom t.ex. lagerhållning av insatsvaror. Men vad händer när lagren tar slut? Vad vi behöver är ett livsmedelssystem som står emot påfrestningar och är flexibelt nog att kunna hantera långvariga förändringar – samtidigt som det kontinuerligt levererar mat. Genom att sammanlänka livsmedelsberedskap med hållbarhetsomställningen så kan satsningarna stärka varandra.

Delta i en diskussionsfrukost med samtal med olika teman runt frukostborden:

  • Forskning – en integrerad del av hållbarhetsresan, leds av Ulf Sonesson, affärsutvecklare, RISE och Inger-Lise Sjöström, mjölkbonde från Östergötland och vice ordförande i styrelsen för Arla Foods globalt.
  • Konkurrenskraftiga företag inom planetens gränser, leds av Helena Hansson, professor i nationalekonomi vid SLU och programchef vid Mistra Food Futures samt Åsa Domeij, hållbarhetschef vid Axfood
  • Kan vi bli självförsörjande med livsmedel i Sverige?, leds av Per-Anders Hansson, professor vid SLU och vice programchef vid Mistra Food Futures samt Pernilla Winnhed, chef för näringspolitik och företagande vid LRF
  • Hållbar och hälsosam livsmedelsproduktion med one health, leds av Susanna Sternberg Lewerin, professor i epizootologi och smittskydd vid SLU samt programchef vid SLU One Health
  • Vatten i en extrem framtid, leds av Jennie Barron, professor i jordbrukets vattenhushållning vid SLU
  • Hur kan biogas stärka svensk matproduktion?, leds av Maria Westerholm, forskare inom biogasens mikrobiologi vid SLU och Mats Eklund, professor vid Linköpings universitet