Vatten i matlandskapet – vad ska göras och vem ska betala? 

Senast ändrad: 13 juni 2024
Drönarflygbild över översvämmade jordbruksfält.

Fredagen 28 juni kl. 10–10:45, Hästgatan 12, Visby

Länk till evenemanget i Almedalens program (Här kan du även se sändningen)

Livsmedelsberedskap har ofta kommit att handla om att stå emot störningar på kort sikt. Utmaningar som torkan 2018 eller skyfallen 2023 hanteras akut istället för att långsiktiga strategier utvecklas. Men, med den geopolitiska utvecklingen måste livsmedelssystemet kunna hantera även långvariga belastningar. Det finns kunskap om hur vi kan integrera kortsiktiga åtgärder med långsiktiga planer för att skapa ett hållbart och motståndskraftigt system för att hantera vatten i matlandskapet. Men vad behöver göras? Vem ska göra det? …Och vem ska betala?

Medverkande:

Läs mer

Sverige behöver en nationell strategi för lantbrukets vattenhantering. Att rusta våra odlingsmarker för att möta utmaningar med både för blött och för torrt väder handlar både om klimatanpassning av lantbruket och om livsmedelsberedskap. Det menar Jennie Barron, professor i jordbrukets vattenhushållning, som medverkar i seminariet "Vatten i matlandskapet – vad ska göras och vem ska betala?" 

– Att bättre kunna hantera både för lite och för mycket vatten på jordbruksmarkerna är en helt nödvändig klimatanpassning om vi vill ha matsäkerhet i landet.

Läs en intervju med Jennie Barron här


Kontaktinformation