Vi vänder oss till både forskare och allmänt intresserade, att komma och ta del av tre inspirerande och intressanta föredrag. Det handlar om den historiska aspekten av klimatförändringar och skördestabilitet när det gäller våra historiskt använda spannmål och en spaning framåt vad som är viktigt vad gäller spannmålsodling.
Vi har sett att det finns en trend att äldre spannmålssorter, så kallade kulturspannmål, kan klara extrem torka bättre än moderna, förädlade spannmålssorter, men det är svårt att dra slutsatser på de data som finns idag. I ett nytt tvärvetenskapligt forskningsprojekt," Historiska sädesslag i framtidens mat" (start 2019) ska vi under fyra år tillsammans med forskare från SLU och Högskolan Kristianstad, odlare, samt branschfolk, undersöka potentialen hos kulturspannmål i ekologisk produktion.
På seminariet vill vi presentera projektet och lyfta en del av de frågor vi ställer – samtidigt som vi passar på att presentera en del av våra medverkande aktörer, bland andra bagaren Sébastien Boudet som bjuder på bröd och bullar bakade av kulturspannmål!
Program
9.00 Inledning till ett nytt tvärvetenskapligt projekt på SLU - möjligheter med gamla spannmålssorter (Karin Gerhardt & Galia Zamaratskaia, SLU)
9.10-10.00 Hur påverkade klimatvariationer spannmålsodlingarna i historisk tid?
Matti Wiking Leino, Arkeologiska forskningslaboratoriet, Stockholms universitet
10 -10.30 Fika och mingel med bröd & bullar bakade på kulturspannmål av Sébastien Boudet.
10.30 -11.20 Ett förändrat klimat och hållbar spannmålsproduktion, vad anser SMHI att vi bör tänka på?
Jacob von Oelreich, SMHI (Kunskapscentrum för klimatanpassning).
11.30 - 12.10 Hur klarade sig kulturspannmålen under torråret 2018?
Karin Gerhardt, Centrum för biologisk mångfald vid SLU.
12.10 - 12.30 Avslutande diskussion
Moderator: Göran Bergkvist
Varmt välkomna!