Lunch-webbinarium från SLU Future Food: Julens festmat från självhushåll och firmajulfest till Corona-restriktioner. I denna juliga föreläsning berättar mathistorikern Richard Tellström om svenskens lite besynnerliga hållning till julmaten.
Julens mat och dryck är paradoxal. Medan vi hela året vill äta framstegsvänligt, näringsriktigt och trendigt, vänder vi under några dagar blicken bakåt och dukar fram rätter som har en månghundraårig historia.
I denna juliga föreläsning berättar mathistorikern Richard Tellström vid SLU Future Food om svenskens lite besynnerliga hållning till julmaten. Det blir sillarnas historia, lutfisken som försvann, dopp-i-grytan som trängde sig in på julsmörgåsbordet och siande om vad COVID-19 pandemin får för effekter.
Julens måltidsform är ingalunda skriven i marmor utan ständigt utsatt för samtidstryck, nya smakideal och öppen för TV-kockars ständiga förbättringsförslag.
En inspelning av föreläsningen kan ses fram till 2020-12-31.