EU har lagt fram en omfattande reform av EU:s jordbrukspolitik (CAP) och en ny livsmedelsstrategi (Farm2Fork). Vad betyder de för Sveriges jordbruk och livsmedelssystem? Vad betyder det för SLU? SLU Future Food har bjudit in Camilla Burman och Bengt Johnsson från Jordbruksverket för att räta ut en del frågetecken och inbjuda till diskussion.
EU har lagt fram en ny jordbruksreform (CAP) och har samtidigt tagit fram en ny livsmedelsstrategi (från jord till bord, Farm2Fork). CAP står för nästan en tredjedel av EU:s totala budget och från jord till bord-strategin innehåller långtgående förslag om ekologisk produktion, växtskyddsmedel och antibiotikaanvändning.
Förslagen kommer att påverka förutsättningarna för livsmedelsproduktion och hela livsmedelssystemet i EU under lång tid framöver. Men, vad ingår i CAP och jord till bord? Vad betyder de för Sverige? Hur påverkar det livsmedelsbranschen? Vad betyder det för forskningen, undervisningen och möjligheten att få forskningsmedel vid SLU?
SLU Future Food har bjudit in Camilla Burman och Bengt Johnsson från Jordbruksverket för att räta ut en del frågetecken och inbjuda till diskussion om vilka nya möjligheter förslagen öppnar och hur SLU kan bidra till beslutsprocessen.
Presentationer från seminariet
CAP (Bengt Johansson) (pdf)
Från jord till bord (Camilla Burman) (pdf)