Lunchwebbinarium från SLU Future Food: I Sverige har vi odlat druvor för vinproduktion i ett tiotal år och svenska viner har uppmärksammats nationellt såväl som internationellt. Nu pågår ett intensivt arbete med att ta fram nya vindruvssorter i ett samarbete mellan SLU och Kullabergs Vingård.
I Sverige har vi odlat druvor för vinproduktion i ett tiotal år. Produktionen av svenska viner har uppmärksammats nationellt såväl som internationellt och flera svenska producenter har kunnat presentera sina viner på internationella vinarenor och fått sina viner bedömda med de högsta poängen för både vita och mousserade viner.
Med ett ökat intresse för viner från kallare klimat behöver antalet sorter prövas och just nu pågår ett projekt inom ramen för SLU Partnerskap Alnarp med sortprovning av nya vindruvssorter, mer motståndskraftiga, med kort kulturtid som kan vara odlingsvärda under svenska förhållanden och ge en druvskörd intressant att vidareförädla.
Lotta Nordmark, forskare från SLU och K Felix G Åhrberg, vinmakare på partnerföretaget Kullabergs Vingård berättar om möjligheterna till hållbar odling av svenska druvor för både vin och konsumtion.
Från föredraget
Här kan du se seminariet i efterhand: