Renskötsel och traditionella livsmedelssystem i förändring - en workshop
Hur kan samarbete mellan forskare och renskötare bidra till nya kontaktvägar mellan producenter och konsumenter av renskötselprodukter? Den 1-2 dec 2021 höll en avslutande workshop inom projektet "Renskötsel och traditionella livsmedelssystem i förändring", som finansierats av SLU Future Food. I workshopen deltog aktörer från Sverige, Finland, Ryssland och Kanada.
Den avslutande workshopen inom projektet Renskötsel och traditionella livsmedelssystem i förändring hölls i samarbete mellan akademin och urfolksorganisationer från fyra länder; Sverige, Finland, Ryssland och Kanada och med fallstudie 18 inom H2020-projektet JUSTNORTH: Towards Just, Equitable and Sustainable Arctic Indigenous Economy and Society In the Russian and Swedish Arctic.
Workshopen fokuserade på frågor som rör matsuveränitet och hur olika aktörer upplever möjligheter såväl som kumulativa utmaningar, från konkurrerande användning av naturresurser, rovdjur, marknadskrafter och institutionella metoder som undergräver inhemska livsmedelssystem och hämmar producenter.
Å ena sidan gav workshopen exempel på hur vi kan arbeta för att bevara kultur, upprätthålla försörjning, vilken roll civila organisationer och myndigheter kan ta för att främja inhemska matsystem. Å andra sidan lyfte den hur inhemska holistiska perspektiv och livsmedelssystempraxis kan bidra med innovativa alternativ för att lösa de sociala, ekonomiska och ekologiska utmaningar som dagens samhällen står inför.
Workshopen hölls som ett hybridevent, med deltagare som deltog både fysiskt och online. De två dagarna omfattade över 20 presentationer från olika aktörer och omfattade fem huvudämnen:
- Urfolks livsmedelssystem och matsuveränitet
- Värdekedjan och tekniska utmaningar
- Kultur och arv
- Näring och hälsa
- Holistisk syn på relationer mellan djur, människor och natur
De två huvudtalarna var Dawn Morrison från Secwepemc Nation och ledare för arbetsgruppen för urfolks matssuveränitet från Vancouver, Kanada och Lena Maria Nilsson, docent vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa, Lávvuo - Forskning och utbildning för samisk hälsa, Umeå Universitet.
Workshopen var ett samarbete mellan Slow Food Sápmi och projektgruppen.
Program och inbjudan till workshopen
Inspelade föredrag
Se alla inspelningarna från slutkonferensen (Spellista på YouTube med 16 filmer)
- Indigenous food sovereignty struggles in the north, Ildikó Asztalos Morell
- Exploring a right to traditional food and food systems of Indigenous peoples with a focus on the European Arctic. Kamrul Hossain
- Slow Food Sápmi - Traditional Saami food, Anneli Jonsson
- Food sovereignty of the Indigenous Peoples in the Russian Arctic: challenges for reindeer herding, Elena Bogdanova
- Digitalization in the reindeer value chain as a means of promoting food security, Bamidele Raheem and Maxim Shishaev
- Reclaiming circular food production requires new technology, Annelie Päiviö & Maria Udén
- Food strategies in the northern regions of Sweden and Sami food futures, Robin Eriksson, Isak Falk-Eliasson & Ildikó Asztalos Morell
- Pathfinders for the Future? Indigenous Rights and Traditional Knowledge in Sweden, Håkan Tunón
- Our Food is our Relative: From Production to Regeneration (Keynote), Dawn Morrison
- Consumption of traditional Sámi food and health (Keynote), Lena Maria Nilsson
- Golleguolli - Traditional fishing in Sápmi, Ellacarin Blind
- To combine reindeer husbandry, meat processing and tourism, Helena Andersson & Peter Andersson
- The impact of pasture resources on reindeer meat production, Birgitta Åhman
- From forests via lichen to reindeer products. Industrial, ecological and socio-cultural food web, Per Sandström
- Reindeer herding, Dialogue and Encounters in the Arctic, Mika Aromäki and Janne Nakkalajärvi
- The impact of competing land uses on reindeer husbandry in Sweden, Anna Skarin