På våra temasidor samlar vi fakta och forskning kring olika aspekter av hållbara livsmedelssystem. Både för dig som vill få en snabb överblick och för dig som vill ha ingångar att fördjupa dig i.
Projekten sträcker sig från den individuella kon, till miljöpåverkan på gårdsnivå, till nyttan och nya möjligheter med gräsvallen till kombinationen av miljö- och folkhälsoaspekter för kostrekommendationer. Hela livsmedelskedjan är inkluderad.
Vi lever med pågående klimatförändringar samtidigt som de senaste åren präglats av kriser och krig som skapat oro för det globala livsmedelssystemets sårbarhet. När klimatförändringar ritar om kartan i Europa kommer kanske produktionen av mat att behöva flytta norrut. Vad innebär det för framtidens livsmedelsproduktion i norra Sverige?
Mat är kultur och kulturen sitter djupt. Corona-julen ställde frågan om julmaten på sin spets när vi inte kunde träffa nära och kära. Här har vi samlat lite kunskap om julens matkultur.
Matsvinn kallar vi livsmedel som slängs, trots att de hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. Ca 1/3 av all mat som produceras för mänsklig konsumtion kastas. Att radikalt minska på matsvinn och förluster i livsmedelskedjan är en av de viktigaste åtgärderna vi kan göra inom livsmedelssystemet.
Utsläppen från livsmedelssektorn står för cirka 20–30 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Hur kan vi producera och konsumera mat på ett mer klimatsmart sätt?
Komplexa utmaningar kräver en palett av lösningar och ett brett tänkande, en palett i många färger. Ett av SLU Future Foods viktigaste mål är att utveckla tvärvetenskapliga arbetssätt inom området ”ett hållbart livsmedelssystem” genom att stimulera samarbeten över vetenskapliga disciplingränser. Läs mer på vår temasida om tvärvetenskap!
Interdisciplinary Academy (IDA) är en tvärvetenskaplig satsning vid SLU som syftar till att stärka den tvärvetenskapliga kompetensen vid hela universitetet.
Sverige ska bygga upp livsmedelsberedskapen på nytt som en del av det civila försvaret. Men är det livsmedel eller insatsmedel som diesel, handelsgödsel, växtskyddsmedel, utsäde och foder som är det stora problemet? Forskning från SLU visar på det senare.
Hur ska vi odla i ett ändrat klimat? Hur ska djurhållning fungera vid torka eller höga temperaturer? SLU:s forskare tar fram åtgärder och beredskap för extrema klimat.
En viktig del av ett hållbart livsmedelssystem är att den som producerar maten har schyssta arbetsvillkor, upplever trygghet för sig och sin familj, och känner uppskattning för sin roll som livsmedelsproducent.
Akvakultur (odling av fisk, skaldjur och alger) är globalt sett ett av de snabbast växande livsmedelsområdena och har en viktig roll att spela för matförsörjningen idag och i framtiden. I en snar framtid beräknas 70 % av den fisk vi äter komma från fiskodlingar.
Med mat från mindre producenter utan långa transportsträckor kan vi bidra till utformningen av ett mer sammanhängande och motståndskraftigt lokalt livsmedelssystem.
Food & Cities (Mat och stad) är ett samarbete mellan framtidsplattformarna SLU Future och SLU Urban Futures. Projektet ska kommunicera befintlig forskning vid SLU och skapa nya tvärvetenskapliga mötesplatser. Projektet ska också identifiera kunskapsluckor och tvärvetenskapliga frågeställningar och lägga grunden för ett långsiktigt tematiskt fokus vid SLU kring frågor om mat och stad.
SLU har tvärvetenskaplig forskning om matinsekter. Här finns forskare som arbetar med allt från insekters ekologi, deras sjukdomar, beteende, näringsbehov och frågor om livsmedelssäkerhet och etik.
Här hittar du material från Mistra Biotech, ett forskningsprogram om bioteknik i växtförädling och djuravel för hållbar och konkurrenskraftig lantbruks- och livsmedelsproduktion i Sverige.
Vi konsumerar i genomsnitt två liter dricksvatten per dag. Men hur hälsosamt är ditt dricksvatten? SLU tar fram kunskap för beslutsfattare och vattenbransch som stödjer arbetet med säkrare dricksvatten och framtidens vattenrening.
FN har utropat 2021 till International Year of Fruit and Vegetables. SLU uppmärksammar detta med en temasida om frukt, bär och grönsaker och forskning vid SLU.
Välkommen att upptäcka spännande natur i Uppsala län och varför inte ha en picknick med mat som kommer från landskapet? Här har vi samlat inspiration och tips i en digital utflyktslåda, för att i ett regionalt samarbete lyfta och uppmärksamma Friluftslivets år 2021 - tema juni äta ute.
Forskning inom livsmedelsvetenskap vid SLU omfattar en mängd olika områden, alltifrån egenskaper hos råvaror och förädling av grödor till kvalitetssäkring och livsmedelssäkerhet, men även områden som marknadsföring, innovation och företagsledning.
Maten och vår matproduktion står för ett stort klimat- och miljöavtryck. Hur ska vi tänka för att minska det avtrycket? Och hur kan politiken och samhället hjälpa individen att göra hållbara val?