Köttätande och animalieproduktion är förknippat med en rad aspekter såsom klimatförändringar, biologisk mångfald, hälsa, djurvälfärd, kulturella värden och levebröd. Det är därför inte konstigt att debatten om hur mycket kött vi bör äta, och hur djurhållningen ska utvecklas framöver, blir allt mer intensiv och polariserad. Olika världsbilder, perspektiv och särintressen påverkar tolkningen av fakta och debatten hamnar ofta i ett ideologiskt dödläge. Det finns ett akut behov av tydlig evidensbaserad kommunikation kring detta ämne.
Projektet vill bidra till att bryta polariseringen kring kött och animalieproduktion genom att kommunicera fakta, ta in olika perspektiv i modererade dialoger och diskutera möjligheterna för fyra kontrasterande framtidsscenarier: 1) En växtbaserad framtid; 2) Mindre men bättre kött; 3) Alternativt kött och 4) Intensiv animalieproduktion.
Målgrupperna för initiativet är främst formella och informella beslutsfattare som har inflytande över framtidens livsmedelssystem. De behöver vetenskapligt förankrad information, men även en förståelse för varför tolkningar av fakta kan skilja sig åt. Målgrupperna inkluderar politiker, tjänstemän vid myndigheter, olika typer av beslutsfattare inom livsmedelshandel och industri (t.ex. hållbarhetsansvariga, miljöstrateger, inköpare), men även kockar och intresserade konsumenter.
Vi kommer att producera en serie podcasts med berättelser och dialoger där vi diskuterar fakta, reder ut vilka värderingar som ligger bakom polariseringen och olika möjliga framtidsscenarier. Livsmedelssystemsexperter, lantbruksforskare, djurforskare, ekonomer, dietister, beteendevetare och ekologer kommer att samtala med aktörer inom livsmedelsnäringen, handel och intresseorganisationer som påverkar den framtida utvecklingen.
Podcasten kommer att kompletteras med en digital dialogplattform för att skapa förutsättningar för en dynamisk kommunikation och fortsatta samtal. Som avslutning på projektet publiceras en kort sammanfattande rapport som lyfter de viktigaste fakta och värdebaserade argument som stöder och motsäger de olika framtidsscenarierna, liksom områden där de överlappar varandra. Rapporten kommer sedan att spridas till målgrupperna för att öka kvaliteten och legitimiteten i beslutsfattandet för en hållbar livsmedelsförsörjning.
Projektet finansieras med 1,7 miljoner kronor från Formas.
Mer om projektet
Läs mer om projektet på https://tabledebates.org/meat
Prenumera på nyhetsbrev
Vill du följa vad som händer inom projektet och hålla dig uppdaterad om när poddavsnitt och annat material släpps? Anmäl dig till nyhetsbrevet "Meat: the 4 futures" från TABLE.
Workshop på Uppsala Health Summit
Konferensen Uppsala Health Summit 22-23 oktober 2022 anordnades i samarbete mellan Uppsala universitet och SLU och hade tema "Healthy Lives from Sustainable Food Systems". På konferensen organsierade SLU Future Food och TABLE en workshop om the Future of Meat. Workshopen och dess slutsatser finns sammanfattade i en rapport:
Workshop brief: A Global Health Perspective on the Future of Meat (pdf)