Den biologiska mångfalden och maten vi äter

Senast ändrad: 09 oktober 2024
Omslaget till rapport 27

Publ. 2024. Del 27 i serien SLU Future Food Reports. Vad vi äter och hur vi producerar maten har stor påverkan på den biologiska mångfalden, samtidigt som biologisk mångfald och ekosystemtjänsterna är förutsättningen för vår matproduktion.

Praktiskt taget allt vi äter eller råvarorna till det kommer från den ”vilda” eller brukade naturen – åkern, skogen, havet, sjön med flera. Både det odlade och det vilda utgör en del av den biologiska mång­falden, det vill säga variationen av arter, ekosystem och gener.

”Den biologiska mångfalden och maten vi äter” är en antologi skriven av forskare vid SLU Centrum för biologisk mångfald på uppdrag av SLU Future Food. Rapporten vill fascinera, inspirera och väcka tankar kring vårt beroende av biologisk mångfald, och visa upp den intrikata kopplingen mellan det vi väljer och tycker om att äta och den biologiska mångfalden. Samtidigt lyfter den fram praktiska som politiska utmaningar i arbetet att behålla den biologiska mångfald vi vill ha och är direkt beroende av.

Författare och redaktörer

Redaktörer: Håkan Tunón, Annika Borg och Tuija Hilding-Rydevik
Författare: Torbjörn Ebenhard, Karin Gerhardt, Mike Jones, Tommy Lennartsson, Tuija Hilding-Rydevik, Linnéa Sandell, Håkan Tunón och Anna Westin, SLU Centrum för biologisk mångfald

Citeras: Tunón, H., Borg, A. & Hilding-Rydevik, T. (red.). 2024. Den biologiska mångfalden och maten vi äter. SLU Future Food Reports 27.