Fakta:
Kontaktuppgifter till författaren
Richard Tellström, docent i måltidskultur
Publ. 2022. Del 21 i serien Future Food Reports. Corona-julen 2020 innebar en kris – kunde julen alls firas? Villrådigheten blev till ett sållande bland traditionerna och man frågade sig vilka maträtter som egentligen bar på julen kärna. Framtida traditioner såg också dagens ljus, som utejulen med släkten, den digitala julens gemenskap, färdiga julmatskassar och take-away-jul utan skam.
Julens traditionella gemenskap år 2020 blev för de flesta svenskar mycket annorlunda. Covid-19-pandemins effekter med smittskyddsrestriktioner gjorde att i stort sett allt socialt umgänge mellan äldre och yngre generationer, i släkter och familjer, fick ställas in. Den svenska matkulturens viktigaste traditionsmåltid, julmåltiden, fick utföras på ett helt nytt sätt. Aldrig tidigare har väl det olika julmatsrätternas förmåga att bära traditionsvärden prövats så mycket som under julen 2020.
För att dokumentera hur en pandemipåverkad julgemenskap gick till, utlyste författaren och SLU Future Food ett allmänt upprop i media där svenskarna inbjöds berätta hur de firade julen 2020 med särskilt fokus på julmåltiden.
Den här rapporten presenterar och diskuterar de insamlade svaren och beskriver förändringen av jultraditioner, livsmedelskonsumtion och svenskarnas julfirande till följd av Covid-19-pandemin.
Richard Tellström, docent i måltidskultur
SLU Future Food