Hoppa till huvudinnehåll
Mozzarella i bit med olivolja, tomater och basilika. Foto.

Besök ett mejeri

Besök ett nutida gårdsmejeri i Uppland! Här är förslag på några gårdsmejerier som tillverkar ost och smör på mjölk från lokala kor, getter och vattenbufflar.

Upplands historiska mejerier

Produktion av mjölk till alla mejerier har präglat Upplands jordbrukslandskap. Landskapen omkring de många nu nedlagda småmejerierna är ännu öppna och vittnar om den stora mängd betande djur som skapar både en landsbygdsupplevelse och närproducerade livsmedel. Här kan du läsa mer om Upplands historiska mejerier.

Gammalt svartvitt fotografi med tre kvinnor utanför en mindre träbyggnad.

Finns de gamla mejeribyggnaderna kvar?

Packa ner en pucko eller en modern mjölktetra och några goda ostar i utflyktskorgen och gör en historisk resa i mejerierna spår. Som mest verkar det ha funnits ett hundratal mejerier i Uppland, inte inräknat de många gårdsmejerierna. Många av byggnaderna är borta idag, men en del finns kvar och lever vidare i andra skepnader. Kan du hitta dem?

Ett förstoringsglas över ett gammalt svart-vitt foto.

Visste du att ...?

Vid sterilgräddefabriken i Järlåsa startade 1954 tillverkningen av den färdiga chokladmjölken Pucko, fram tills mejeriet lades ned 1987. Tegelbyggnaden finns fortfarande kvar, invid riksväg 72. Vid mejeriet tillverkade också de sterila gräddprodukterna Riddargrädde och Krongrädde. Idag tillverkas Pucko i Danmark. En klassisk kombination vid en korvkiosk är grillad korv med potatismos och en Pucko.

En flaska Pucko chokladmjölk. Illustration.

Naturbetesmarker

I den här filmen från Biotopia får du följa med till marken där Oskar Karlsson låter sina kor beta bland gamla ekar. Du får också träffa Maria Forslund från Länsstyrelsen i Uppsala län som berättar varför den här naturtypen är så värdefull. Betet hindrar marken från att växa igen och håller det öppet runt de gamla ekarna vilket också gynnar många arter.

SustAinimal - ett nytt forskningsprogram

SustAinimal är nytt forskningsprogram, finansierat av Formas, som ska öka kunskapen om de livsmedelsproducerande djurens roll i omställningen till ett resilient, hållbart och lönsamt livsmedelssystem i Sverige.

Publicerad: 21 november 2024 - Sidansvarig: futurefood@slu.se
Loading…