Hoppa till huvudinnehåll
En glasburk med inlagd sill står på en skärbräda av trä där det även ligger kavring och en potatis. Foto.

Sill - en historisk grundsten i svensk matkultur

Sill eller strömming har ätits på många olika sätt genom historien. Här är några silliga förslag att stoppa ner i lunchlådan!

  • Stekt strömming inlagd i ättikslag. Fin matsäcksmat som du förbereder själv. Piffa med knäckebröd och rödlök eller gräslök.
  • Inlagd sill eller matjesill och potatis. Ta din favoritsill och koka färsk potatis på stormkök.
  • Salta sillar. Lakritsgodis, helt enkelt! Finns i lösvikt.

Billhamn i Billuddens naturreservat

Vid Billhamn har du havet på båda sidor. Det idylliska fiskeläget i Billuddens naturreservat ligger på den smala Uppsalaåsen som leder ut i havet. Ännu på 1930-talet bodde sex fiskarfamiljer i byn, men numera används de gamla stugorna enbart som fritidshus. Ta chansen att ströva längs de långa klapperstensstränderna. Kanske vill du avsluta med ett dopp vid Rullsands havsbad som erbjuder Upplands längsta sandstrand?

Människor leker och solar på en sandstrand. Foto.

Ängskärs havsbad och naturreservat

På Hållnäshalvöns nordvästra hörn skjuter två uddar ut i havet. Det är Bonskäret och Klubben. Uddarna bildar naturreservaten Bondskäret och Ängskär. På Bondskäret finns det gamla kulturlandskapet med öppna ängar och blommor. Ängskärsudden är mer karg och skogklädd. Här kommer du lätt ut till vattnet och kan hoppa på klippor längs havet. Blir du fikasugen erbjuder både Ängskärs camping och havsbad samt Kolhuset servering.

Ett rött och vitt sjömärke invid klippor vid havet. Foto.

Rävsten, kulturlandskap och stugby i kustbandet

På skärgårdsön Rävsten har fisket alltid varit en viktig del av försörjningen. För skärgårdsbönderna gällde det att ta vara på det naturen erbjöd. Man odlade där man kunde, hade djur på bete och fiskade för att få ihop till brödfödan. Följ Rävspåret så får du hjälp att tyda tecknen i naturen och höra hur Dagny och andra som levt på Rävsten brukat ön. På Rävsten finns stugor att hyra. Besöker du ön kan du hyra båt eller kajak och ge dig ut på vattnet.

Flygbild över Rävsten. Foto.

Källarbergets naturreservat, lotsutkik på Upplands nordkust

På Källarberget stod lotsarna och spanade efter fartyg på väg in mot Fagerviken. Nordupplandskusten är grund och stenig och många båtar har behövt lotsens hjälp för att hitta in. I dag kan du följa stigen upp på berget och beundra utsikten över Lövstabukten och Bottenhavet. Lotstugan går att hyra för övernattning.

Två personer på en utsiktsplattform vid havet. Foto.

Fågelsundets naturstig, nära Fågelsundets fiskeläge

Randiga klippor vid havet, kväkande gölgrodor och blommande orkidéer. Längs Fågelsundets naturstig får du inblick den speciella natur som landhöjningen skapar på nordupplandskusten. I dag är fiskeläget i Fågelsundet en stillsam idyll. Men fram till 1960-talet var fisket omfattande och strömming fraktades till marknaderna i samhällena runt om och till Stockholm.

En spång på klippor vid havet. Foto.

Kallerö - järnutskeppningshamn i kulturlandskap

Längst ut på Kallerö finns en gammal hamn. Här lastade man båtar med järn från bruken i Forsmark, Österby och Gimo. Det mesta av malmen hamnade i Sheffield i Storbrittanien. Idag finns den gamla kajen och två järnbodar kvar. Vattnen utanför Kallerö i Kallriga naturreservat är rika på fisk. De grunda vikarna är barnkammare för sik, abborre och gädda. Flera av vikarna fredade från fiske för att ge fiskebestånden chans att växa till. I anslutning till hamnen finns stigar i kulturlandskapet med eldstad, rastbord och fågeltorn.

En kvinna sitter invid en röd husvägg med utsikt över havet. Foto.

Fisketips i Uppsala län

Johan från Upplandsstiftelsen berättar var man får fiska i Uppsala län och hur man tar reda på mer. Han tipsar även om sin favoritfisk.

Publicerad: 21 november 2024 - Sidansvarig: futurefood@slu.se
Loading…