Bladgrönsaker
Bladgrönsaker - nyttigt och uppskattat, men också orsak till mycket matsvinn, och ibland matförgiftning. Hur kan det undvikas? Och kan nya tekniker för närodling vara ett sätt att göra odling och konsumtion av gladgrönt mer hållbart?
FN har utropade 2021 till det internationella året för frukt och grönsaker (International Year of Fruit and Vegetables #IYFV) för att lyfta hälsofördelarna med att äta mer frukt och grönsaker och en mer varierad kost, öka tillgången till och minimera svinnet av frukt och grönsaker.
Forskning och projekt med anknytning till frukt, bär och grönsaker finns inom många delar av SLU.
Bladgrönsaker - nyttigt och uppskattat, men också orsak till mycket matsvinn, och ibland matförgiftning. Hur kan det undvikas? Och kan nya tekniker för närodling vara ett sätt att göra odling och konsumtion av gladgrönt mer hållbart?
Vid SLU finns kunskap om både kulturhistoriska sorter av bär och växtförädling för ny sortutveckling av olika svenska bär såsom jordgubbar, smultron, björnbär, havtorn, krusbär och svarta vinbär.
Äpplen - kanske vår mest älskade svenska frukt? Tack vare forskning från SLU går det nu att hitta svenska äpplen i butik året runt. Och i samarbete med näringslivet utvecklas nya svenska äppelprodukter.
På hösten är det dags att skörda kål och broccoli. SLU forskar om alltifrån hållbar odling och skadedjursbekämpning till cirkularitet och minskat matsvinn.
Är du intresserad av odling av frukt och grönt och letar efter en utbildning som passar dig? Här är några förslag från SLU.