Hållbar matkonsumtion
Maten och vår matproduktion står för ett stort klimat- och miljöavtryck. Hur ska vi tänka för att minska det avtrycket? Och hur kan politiken och samhället hjälpa individen att göra hållbara val?
![En familj med två barn äter middag. Foto.](/globalassets/ew/org/centrb/fu-food/temasidor/hallbar-livsmedelskonsumtion/familjemiddag.jpg?width=400&upscale=false)
Hållbar matkonsumtion
Hur ska man tänka som konsument för att välja mat som är rätt för både hälsan och miljön? Och hur kan samhället hjälpa konsumenterna i deras val?
![](/globalassets/ew/org/centrb/fu-food/se-lyssna/podcast/feeding-your-mind.jpg?width=400&upscale=false)
Poddavsnitt om hållbar matkonsumtion
Podden Feeding Your Mind produceras av SLU Future Food och för fördjupade samtal om olika aspekter av hållbar mat.
- Fyra framtidsscenarier för köttet på våra tallrikar
- Ett glas mjölk? Eller kanske inte?
- Smart sjömat eller fishy food?
- Överproduktion, överkonsumtion och matsvinn
- Kött - hur hållbart är det egentligen?
- Matsvinn – ett världsproblem eller en outnyttjad resurs?
![En tallrik med frukter. Foto.](/globalassets/ew/org/centrb/fu-food/temasidor/hallbar-livsmedelskonsumtion/food-plate-eat.png?width=400&upscale=false)
EAT-Lancet rapporten
År 2019 lanserades EAT–Lancet kommissionens rapport om hur världens befolkning bör äta för att främja både hälsa och klimat.
![En man håller fram en hamburgare som han tagit en tugga av. Foto.](/globalassets/ew/org/centrb/fu-food/temasidor/hallbar-livsmedelskonsumtion/burger.jpg?width=400&upscale=false)
Läs mer
Här hittar du mer läsning om mat och styrmedel (externa länkar):
Publicerad: 09 maj 2023 - Sidansvarig: futurefood@slu.se
Loading…