Mark
Jordarnas funktioner störs av svår torka
I en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications larmar forskare från bland annat SLU om att värmen och torkan får långvariga effekter på markens mikrobsamhällen. Dessa är livsviktiga för markens egenskaper, inte minst förmågan att ge oss mat. Läs mer om studien och effekterna av torkan i intervjun med professor Sara Hallin från institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi.
Vatten
Kan Östersjövatten rädda bondens grödor?
Höstvete som har vattnats med Östersjövatten i sommar har en normal skörd, trots den svåra torkan. Kan bräckt vatten vara en lösning när extremtorkan slår till? Om det berättar bland annat Abraham Joel från institutionen för mark och miljö Klotet i Vetenskapsradion. Läs mer och lyssna på inslaget här.
Det multifunktionella jordbrukslandskapet: Tål både torka och skyfall
Ingrid Wesström och Katarina Kyllmar från institutionen för mark och miljö arbetar tillsammans med kommunerna i Kalmar län för att öka kunskapen om vattenfördröjande åtgärder i landskapet. Att hålla kvar vattnet i landskapet skapar även förutsättningar för fler positiva effekter som minskade näringsförluster och mer variation i landskapet där också biodiversiteten kan öka. Läs mer i SLU:s kunskapsbank.
Vattenhushållning vid torka
Vattenhantering inom svenskt jordbruk handlar ofta om åtgärder vid för mycket vatten, men lika svårt är det när det handlar om brist på vatten. Det finns framtida lösningar mot torkan för det svenska jordbruket. För att Sverige ska klara framtida torrperioder behöver man bland annat titta de tekniska möjligheterna för en utökad vattenlagring och bevattning på svenska gårdar. Även direktiven och lagstiftningen kring bevattning och vattenuttag kan behöva ses över, säger Jennie Barron, professor i jordbrukets vattenhushållning vid SLU. Läs och hör mer av Jennie Barron i inslagen från Sveriges Radio Studio Ett och Ekot.
Det dröjer innan marken kan ta åt sig vatten
Ingrid Wesström, som forskar på vattenhushållning i jordbruket, har blivit intervjuad av P4 Gotland om varför det kommer dröja innan marken kan ta åt sig vatten när regnet kommer. Läs mer här.
Det multifunktionella jordbrukslandskapet: Tål både torka och skyfall
Sommarens långa torkperiod visar att extrema vädersituationer kan bli allt vanligare. Extrema väder, som torka och kraftiga regn, drabbar jordbruket hårt. Risken ökar för att skörden blir låg, att åkrar blir översvämmade eller att näringsämnesläckaget till havet ökar. Läs mer i en artikel i SLU:s kunskapsbank.
Foder
Foder vid torka
Vid akut brist på foder till betande djur, orsakad av extrem torka eller andra omständigheter, finns det mer udda fodermedel att ta till. Några exempel är ammoniakbehandlad halm, att använda vass till köttdjur och andra växande djur, att låta djur beta i skogen och äta löv. Läs mer om krisfoder till idisslare här.
Sommartorkan upphov till nya lösningar mot foderbrist Program i SR:s Vetandets värld om SLU:s forskning kring de alternativa foderväxter som användes vid torkan.
Foderbristen och torkan Intervju med bland andra Sigrid Agenäs i Sveriges Radio P1, programmet Nordegren och Epstein
Foderbristen och torkan Intervju med Malin Anell och Cecilia Müller i Sveriges Radio, P1-morgon
Alternativ mat (till idisslare) när fodret tar slut Intervju med professor Sigrid Agenäs i Sveriges radio, P4 Gotland
Alternativa foder kan lindra betesbrist Intervju med professor Sigrid Agenäs i Sveriges Radio, P4 Östergötland,
Mer information om alternativa foder för andra djur, t ex hästar, finns hos Institutionen för husdjurens utfordring och vård (HUV).