Hållbar livsmedelsberedskap
Beredskap handlar om att förbereda för det oförutsedda. Genom att skapa ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara livsmedelssystem kan vi bygga upp robusta system som även klarar påfrestningarna under kriser.
Ett hållbart livsmedelssystem klarar även kriser
Livsmedelsberedskap handlar om att vara förberedd på det oförutsedda, men i dag bygger livsmedelsförsörjningen till stor del på specialisering, stordrift, just-in-time-systemet och global import. Det gör samhället sårbart.
Livsmedelsförsörjningens sårbarheter kan byggas bort genom ett långsiktigt arbete för att skapa ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart livsmedelssystem. Ett sådant system är robust nog att klara kristider och går i många fall hand i hand med den klimatanpassning som samhället behöver göra. På den här temasidan samlar vi rapporter och annat material från SLU med koppling till hållbarhet och beredskap.
Elsmart mat
Klimatsmart mat har vi pratat om länge. Men i dagens verklighet, med elpriser som oroar de flesta för det mesta, funderar nog många också på vilken mat som är elsmart. Är klimatsmart mat och elsmart mat samma sak? Och om höga elpriser är här för att stanna – påverkar det våra matvanor framåt? Hör Cecilia Sassa Corin från Hushållningssällskapet Västra, Karl-Johan Bergstrand, Stefan Gunnarsson och Sebastian Remvig från SLU och Mattias Vesterberg från Umeå Universitet.
Publikationer
SLU Future Food har gett ut flera olika rapporter om livsmedelsberedskap och framtidens matförsörjning:
- Livsmedelsproduktion ur ett beredskapsperspektiv
- Klimatanpassning av svensk animalieproduktion – säkrare tillgång på livsmedel under en kris
- Sveriges förändrade lantbruk: Lantbrukarnas egna röster om förändringar sedan 90-talet och strategier inför framtiden
- Framtidsberättelser från lantbruket år 2030
- Ersättningsfoder till nötkreatur vid grovfoderbrist
- Djurens roll för livsmedelsförsörjningen