Kontakta en livsmedelsforskare
För att uppnå ett hållbart livsmedelssystem är forskning inom livsmedelsvetenskap viktigt. På SLU arbetar ett sextiotal forskare med livsmedelsforskning. Läs mer nedan för att komma i kontakt med forskare i olika områden!
På SLU arbetar många med livsmedelsforskning. Läs mer nedan för att komma i kontakt med forskare i olika områden!
Lutz Ahrens
Docent i organisk miljökemi vid vid Institutionen för vatten och miljö
Forskningsområde: Organiska miljöföroreningar i vatten och luft
CV-sida
Beatrix Alsanius
Professor vid Institutionen för biosystem och teknologi
Forskningsområde: Mikrobiella samspel i det hortikulturella produktionsnätverket, som bland annat innefattar livsmedelssäkerhet och -kvalitet, tarm- och andra humansmittor på frukt och grönt, växthälsa och mikrobiologisk bekämpning av växtsjukdomar, mark-/substratbördighet samt betydelse av organiska ämnen.
CV-sida
Mariette Andersson
Forskare vid Institutionen för växtförädling
Forskningsområde: Designa växter för att producera skräddarsydda föreningar som ger fördelar för vår hälsa och / eller vår miljö, genom att använda bioteknik.
CV-sida
Roger Andersson
Professor vid Institutionen för molekylära vetenskaper
Forskningsområde: Kostfiber och stärkelse. Roger har jobbat mest med spannmålsprodukter, men även andra vegetabiliska livsmedel. Ett viktigt syfte är att finna och förklara samband mellan polysackaridernas kemiska, teknologiska och nutritionella egenskaper i såväl livsmedelsråvaror som konsumentprodukter.
CV-sida
Erik Andreasson
Professor vid Institutionen för växtskyddsbiologi
Forskningsområde: Växters förmåga att hantera stress och sjukdomar
CV-sida
Sofia Boqvist
Universitetslektor vid Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap
Forskningsområde: Veterinär folkhälsa, mikrobiell livsmedelssäkerhet och risk analys, och epidemiologi, med fokus på zoonotiska infektioner.
CV-sida
Anders Carlsson
Professor vid Institutionen för växtförädling
Forskningsområde: Växtförädling med inriktning på bioteknik
CV-sida
Linley Chiwona-Karltun
Forskare vid Institutionen för stad och land
Forskningsområde: Insekter som mat
CV-sida
Annie Drottberger
Doktorand vid Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykolog
Forskningsområde: Hur viktigt är det för framgångsrika trädgårdsföretag att snabbt ta till sig nya tekniska innovationer?
E-post
Lena Ekelund Axelson
Professor i hortikulturell ekonomi. Vicedekan för forskning inom livsmedel och trädgård vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap.
Forskningsområde: Företagsekonomi
CV-sida
Mattias Eriksson
Forskare vid Institutionen för energi och teknik
Forskningsområde: Hur livsmedelssystemet kan bli mer hållbart genom minskat matsvinn
CV-sida
Anders Glynn
Professor i toxikologi vid Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap
Forskningsområde: Mänsklig exponering för kemikalier / element i mat och dricksvatten.
CV-sida
Åsa Grimberg
Forskare vid Institutionen för växtförädling
Forskningsområde: Förädling av åkerböna, nya oljegrödor och vegetabilisk proteinproduktion.
CV-sida
Oleksiy Guzhva
Forskare vid Institutionen för biosystem och teknologi
Forskningsområde: Nya teknologiska utvecklingar för lantbruket, t ex sensorteknik, datorseende, IoT och digitalisering, smarta stallar
CV-sida
Sara Hallin
Professor vid Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi
Forskningsområde: Molekylär mikrobiell ekologi i mark och vattenreningprocesser
CV-sida
Su-lin Hedén
Forskare vid Institutionen för molekylära vetenskaper
Forskningsområde: Livs- och fodermedel
E-post
Per Hofvander
Forskare vid Institutionen för växtförädling
Forskningsområde: Växtförädling
E-post
Monika Johansson
Forskare vid Institutionen för molekylära vetenskaper
Forskningsområde: Mjölkråvara som en bas till förädlade mejeriprodukter.
CV-sida
Eva Johansson
Professor vid Institutionen för växtförädling
Forskningsområde: Att kombinera kunskap inom agronomi, miljö, växtmaterial och bearbetning för att erhålla den mest lämpliga växtbaserade biomassan för produktion av mat, foder, material, kemikalier och biogas.
CV-sida
Selvaraju Kanagarajan
Forskare vid Institutionen för växtförädling
Forskningsområde: Växtförädling
E-post
Anders Karlsson
Prefekt för institutionen för växtförädling, Professor i växtförädling med inriktning på bioteknik
Forskningsområde: Växtförädling med inriktning på bioteknik
CV-sida
Sammar Khalil
Forskare vid Institutionen för biosystem och teknologi
Forskningsområde: Mikrobiella interaktioner i hortikulturella produktionskedjor med fokus på biologisk bekämpning
CV-sida
Ramune Kuktaite
Forskare vid Institutionen för växtförädling
Forskningsområde: Växtförädling
CV-sida
Stephan Köhler
Professor vid Institutionen för vatten och miljö
Forskningsområde: Beredning av dricksvatten i ett förändrat klimat
CV-sida
Carl-Johan Lagerqvist
Professor vid Institutionen för ekonomi
Forskningsområde: Beslutsfattande och management
CV-sida
Maud Langton
Professor vid Institutionen för molekylära vetenskaper
Forskningsområde: Matens strukturer och egenskaper
CV-sida
Åse Lundh
Professor vid Institutionen för molekylära vetenskaper
Forskningsområde: Mjölkråvarans kvalitetsegenskaper
CV-sida
Johan Lundqvist
Forskare vid Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap
Forskningsområde: Dricksvattenforskning och mänsklig exponering för kemikalier i dricksvatten och andra livsmedel
CV-sida
Ali Moazzami
Forskare vid Institutionen för molekylära vetenskaper
Forskningsområde: Organisk kemi
E-post
Lars Mogren
Forskare vid Institutionen för biosystem och teknologi
Forskningsområde: Odlingsmetodens betydelse för kvaliteten hos frilandsodlade grönsaker
CV-sida
Emina Mulaosmanovic
Doktorand vid Institutionen för biosystem och teknologi
Forskningsområde: Kolonisering av E. coli (EHEC) via skadade platser på lövgrönsaker som sallad
CV-sida
Elisabeth Müllner
Forskare vid Institutionen för molekylära vetenskaper
Forskningsområde: Metaboliter - "slutprodukter" av cellulär process som återspeglar interaktionen mellan genetiska, epigenetiska, transkriptomiska, proteomiska faktorer med miljö- och livsstilsfaktorer.
CV-sida
William Newson
Forskare vid Institutionen för växtförädling
Forskningsområde: Växtproteiner för både livsmedel och industriella användningsområden, till exempel som biologiskt nedbrytbar plast
CV-sida
Lotta Nordmark
Universitetsadjunkt vid Institutionen för biosystem och teknologi
Forskningsområde: Hortikulturell produktionsfysiologi, produktion av vin i kallare regioner
CV-sida
Volkmar Passoth
Forskare vid Institutionen för molekylära vetenskaper
Forskningsområde: Jäst (om resurs för att producera biodiesel, livsmedel och foderingredienser
CV-sida
Jana Pickova
Professor vid Institutionen för molekylära vetenskaper
Forskningsområde: Metabolism an fisklipider och betydelsen av fisklipider kvalitet för människors hälsa
CV-sida
Thomas Prade
Universitetslektor vid Institutionen för biosystem och teknologi
Forskningsområde: Integration av produktion av livsmedel, foder, material och energi från jordbrukets grödor och restprodukter
CV-sida
Stefan Roos
Forskare vid Institutionen för molekylära vetenskaper
Forskningsområde: Livs- och fodermedel
E-post
Anna Karin Rosberg
Universitetslektor vid Institutionen för biosystem och teknologi
Forskningsområde: Trädgårdsvetenskap med inriktning mot mikrobiella samhällen kopplade till hortikulturella grödor
CV-sida
Kimmo Rumpunen
Forskare vid Institutionen för växtförädling
Forskningsområde: växtförädlare med ansvar för sortframställning av äpple, vinbär och havtorn
CV-sida
Sabine Sampels
Forskare vid Institutionen för molekylära vetenskaper
Forskningsområde: Kvalitetsaspekter på kött, fisk och animaliska produkter med fokus på lipider.
CV-sida
Gulaim Seisenbaeva
Forskare vid Institutionen för molekylära vetenskaper
Forskningsområde: Nanoteknologi som innovativt verktyg mot insektsskadegörare
CV-sida
Ingrid Strid
Forskare vid Institutionen för energi och teknik
Forskningsområde: Livsmedelssystemets miljöpåverkan med särskild inriktning mot matsvinn, ofta med livscykelanalys som metod
CV-sida
Sara Spendrup
Universitetsadjunkt vid Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi
Forskningsområde: Trädgårds- och företagsekonomi
CV-sida
Most Tahera Naznin
Universitetslektor vid Institutionen för biosystem och teknologi
Forskningsområde: Urban trädgårdsodling och matproduktion
CV-sida
Karin Wiberg
Professor vid Institutionen för vatten och miljö
Forskningsområde: Förbättrad vattenkvalitet och hållbart nyttjande av vatten
CV-sida
Jean W.H Yong
Professor vid Institutionen för biosystem och teknologi
Forskningsområde: Att producera växter med ett minskat beroende av mineralgödsel genom tillförsel av organiskt material som innehåller naturliga biostimulanter
E-post
Galia Zamaratskaia
Universitetslektor vid Institutionen för molekylära vetenskaper
Forskningsområde: Livsmedelskemi, köttvetenskap, biokemi och nutrition
CV-sida
Li-Hua Zhu
Forskningsassistent vid Institutionen för växtförädling
Forskningsområde: Växtförädling
E-post