Kontaktinformation
SLU Future Food
- Nyhetsbrev / Newsletter Food for thought
- LinkedIn SLU Future Food
- Podd Feeding your mind
- YouTube SLU Future Food
De vanligaste typerna av korta livsmedelsförsörjningskedjor skiljer sig från varandra och kan komplettera varandra inom ett visst område. Läs om olika exempel på hur närproducerad mat kan säljas här.
Bondens marknad definieras som marknadsplatser som organiseras regelbundet på en centralt belägen plats utomhus alternativt under tak. Livsmedel som säljs är ”lokalt producerade”. Antingen odlas maten lokalt eller innehåller lokalt odlade ingredienser. Konceptet växte fram i USA under 1970-talet och spred sig snabbt över Europa. En av anledningarna var troligen de stora matskandalerna under den tiden. Sveriges första marknad startade i Stockholm år 2000 och idag finns mer än 20 marknader spridda över landet.
Lådförsäljning är en låda med nyplockade grönsaker och frukter eller styckat kött (färskt eller fryst) från en lokal producent som levererad enligt ett förutbestämt schema antingen till kundens dörr, till en lokal upphämtningssplats eller på producentens gård. Lådförsäljning drivs vanligtvis av en enda producent, men ibland tillsammans med andra lokala producenter som ett kollektiv.
REKO-kollektiven är öppna grupperingar av konsumenter och producenter som inrättats för att få konsumenter i kontakt med producenter. Det underlättar försäljning av livsmedel direkt från producenter till konsumenter på samma ort. Kontakten upprättas och underhålls via en Facebook-grupp som satts upp för ändamålet. För varje schemalagt upphämtningsdatum visar producenten och de tillgängliga produkterna och vad de kostar. Konsumenter gör beställningar direkt hos producenterna och sedan träffas de vid den leverans på en förutbestämd plats. Oftast krävs förskottsbetalning.
Vid gårdsförsäljning säljs produkterna direkt på gården. Det kan vara en informell försäljning där konsumenten kommer till gården när som helst och produkten packas på begäran. Det kan också vara mer strukturerat, med specificerade öppettider och förpackat produktsortiment. Gårdsförsäljning kan också utmynna i en mer formell gårdsbutik.
En gårdsbutik är en permanent eller halvpermanent anläggning på gården där gårdsprodukter, både färska och bearbetade (som sylt, honung och ost) erbjuds för direktförsäljning till besökande konsumenter. Butiker är normalt öppna året runt eller på schemalagda öppningar, kanske säsongsbetonade eller på kvällar eller helger.
En gårdsbutik kan kombineras med ytterligare tjänster, till exempel catering, lätta måltider och turism.
Samhällsstödda jordbruk är ett partnerskap där konsumenter (som här kallade medlemmar eller aktieägare) investerar i en gård, till exempel genom årsabonnemang och / eller bidrag från arbetskraft. I gengäld får aktieägarna en andel av gårdens produktion, till exempel en låda med grönsaker varje vecka och kunskap / erfarenhet från arbetsdeltagande.
Jordbrukare planerar och gör sitt bästa för att producera tillräckliga mängder, kvalitet och olika slags livsmedel för att uppfylla medlemmarnas förväntningar.
SLU Future Food