Social hållbarhet i livsmedelssystemet

Senast ändrad: 08 maj 2023

Social hållbarhet handlar om att sträva mot ett demokratiskt samhälle där grundläggande mänskliga rättigheter uppfylls och som präglas av tillit och förtroende.

Det omfattar exempelvis folkhälsa, arbetsmiljö, jämställdhet, jämlikhet, frånvaro av diskriminering samt möjligheterna att leva och bo i hela landet. Konsekvenser för människor av den inhemska produktionen och konsekvenser som orsakas genom beroende av råvaror från andra länder ska beaktas. Att skapa samhälleliga förutsättningar för alla att ha hållbara matvanor är en förutsättning för ett hållbart livsmedelssystem. Etiska aspekter av djurhållning kopplar också till social hållbarhet och det rör både smittskydd, djurskydd och god djurhälsa. I begreppet social hållbarhet ligger aspekter som:

  • En matmiljö som möjliggör för alla att ha hållbara matvanor (utifrån pris, tillgänglighet, marknadsföring, information och kunskap)
  • Folkhälsa (inklusive säkra och näringsriktiga livsmedel)
  • Minskade sociala klyftor i matvanor och därmed förbättrad hälsa
  • Antibiotikaresistens
  • Djurvälfärd
  • Levande landsbygd
  • Arbetsvillkor och arbetsmiljöfrågor
  • Utbildningsnivå
  • Äganderätt och företagsklimat
  • Jämställdhet
  • Framtidstro och yrkesstolthet

Definitionen hämtad från Jordbruksverkets rapport Hållbara livsmedelssystem
– Definition, pågående initiativ och förslag på åtgärder (2021)


Kontaktinformation