Kontaktinformation
SLU Future Food
- Nyhetsbrev / Newsletter Food for thought
- LinkedIn SLU Future Food
- Podd Feeding your mind
- YouTube SLU Future Food
Mjölkveckan 2022 arrangerades i oktober 2022. Under arrangemangets två digitala dagar diskuterades ekonomi och företagande samt miljö och mervärden. Här kan du se några av föreläsningarna!
Lönsamheten kring gräsbaserad mjölk- och nötköttsproduktion lyfts här ur många olika aspekter. En faktor som kan ha betydelse är storleken på betesmarkerna. Ett omkretsbaserat stödsystem skulle t.ex. kunna kompensera för ökade kostnader för små betesmarker. Dessutom diskuteras hur gräsbaserad mjölk-och köttproduktion bidrar till en bredd av ekosystemtjänster.
Susanne Bååth-Jacobsson och Sebastian Remvig reflekterar över vad som skiljer de större och mindre mjölkföretagen åt. Vad kan man som mindre gård göra för att öka den ekonomiska bärkraften? Susanne och Sebastian tar utgångspunkt i sitt arbete som rådgivare och fyller på med faktaunderlag som European Dairy Farmers och Jordbruksekonomiska undersökningen för att försöka svara på den frågan.
Markus berättar om hur man bedriver en framgångsrik mjölkproduktion som ger långsiktig hållbarhet i alla led. Han delar med sig av några praktiska råd som bidrar till lönsamhet, som gör att det blir roligt att jobba och inte minst, hur man får personalen att trivas.
Läs nyhetsinlägget "Avgör storleken på besättningen lönsamheten i mjölkproduktionen?" publicerat 2023-01-07
Carin Martiin resonerar kring mjölkföretagandet under de senaste 30-40 åren. Hur har man sett på den framtida utvecklingen, inom och utanför gården och vilka orosmoln har funnits?
Se föreläsningen "Kan historien hjälpa oss ser framåt? på SLU Play.
Gräsbaserad produktion inkluderar allt från högavkastande slåttervallar över extensivt brukade betesvallar till naturbetesmarker. Pernilla och Tommy illustrerar hur nyttjandet av dessa bidrar till olika värden för produktionen, ekosystemtjänster och den biologiska mångfalden och hur dessa positiva värden kan förstärkas i landskapet och på gården.
Projektet har utvecklat framtidsscenarier för mjölkproduktionen i Norrland i överensstämmelse med Sveriges livsmedelsstrategi och FN:s Agenda 2030 rörande hållbar utveckling och tryggad livsmedelsförsörjning. Hållbarheten i framtidsscenarierna har bedömts från ett breddat hållbarhetsmål där andra indikatorer, förutom klimatet och lönsamheten, beaktas i relation till framtidens konventionella och ekologiska mjölkproduktion. Projektet har också undersökt konsumenternas attityder och betalningsvilja för dom olika framtida mjölkscenarierna i Norrland samt hur olika mervärden i framtidens hållbara mjölk kan kommuniceras.
Se föreläsningen "Hållbar mjölkproduktion i Norrland - modell för hela Sverige?" på SLU Play.
Här beskrivs lantbrukets sårbarhet utifrån den sociala hållbarhetsaspekten och de förändringar som skett under de senaste 30 åren. Forskningen bygger på intervjuer med lantbrukare under 1992-1993 och 2017-2018. Det handlar om att vi måste förstå mångfalden som finns inom det Svenska lantbruket och att det är en mångfald av strategier som bidrar till att marker och andra förutsättningar utnyttjas på bästa sätt. Därefter följer en presentation av Svensk mjölkproduktions framtida möjligheter, med utgångspunkt från de sociala utmaningarna. Vilka åtgärder är nödvändiga för att uppnå en långsiktigt hållbar mjölkproduktion? Presentationen baseras på ett arbete som gjorts av KSLA:s arbetsgrupp ”Hållbar svensk mat”.
SLU hade scenföreläsningar, till exempel om mjölkproduktion, på Elmia Lantbruk 2022. Här ser du alla scenföreläsningar från SLU på Youtube.
SLU Future Food
Hållbarhet och lönsamhet måste följas åt i mjölkproduktionen
- En nyhet från SLU om Mjölkveckan 2022 publicerad 2002-10-26
Forskningsprogrammet Hållbar produktion och konsumtion av mjölk