Du har kanske inte funderat över varför tomater ser ut som de gör, varför våra husdjur är så lugna och vänliga, eller hur det kan vara möjligt att köpa en vattenmelon utan kärnor. Trots att växtförädling och djuravel har format mer eller mindre allt vi äter, är det få människor som är medvetna om vilka vetenskapliga upptäckter och vilket omfattande arbete som ligger bakom maten vi lägger på våra tallrikar.
Med den här boken vill vi ge en översikt över domesticeringen och förädlingen, från jordbrukets början för mer än 10 000 år sedan till dagens molekylära arbete. Vi beskriver grunderna för genernas strukturer och funktioner, berättar hur olika avels- och förädlingsmetoder går till och ger en inblick i lagstiftningen kring användning av genteknik i Sverige och EU. Vi diskuterar också etiska frågor som rör djuravel och växtförädling i allmänhet och genetisk modifiering i synnerhet.
Tidigare utgåva
Läs online
Ladda ner
Låna/lyssna på talbok
Engelsk version: Shaping our food - an overview of crop and livestock breeding
Framtidens mat - om husdjursavel och växtförädling, andra utgåvan
Redaktör: Anna Lehrman
Författare: Anna Lehrman, Sevasti Chatzopoulou, Dennis Eriksson, Elisabeth Jonas, Fredrik Levander, Alessandro Nicolia, Lotta Rydhmer, Helena Röcklinsberg, Per Sandin, och Li-Hua Zhu.
Layout: Viktor Wrange Design
Illustrationer: Fredrik Saarkoppel, Kobolt Media AB